tuam telur baby boy

Nak kena tuam telur baby boy sampai berapa month ya? Betul ke kalau tak tuam nanti kena angin pasang?

17 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

Bg sy perlu.. Pengalaman sy sendiri masa pantang kt rumah mil masa anak first, mil xtau kena tuam telur baby.. Mmg nampak besar telur anak first sy n kuat sgt meragam dlm pantang .. Bila balik umah mak sy, akk ipar sy ckp kena tuam n die tlg sy tuam kan.. Alhamdulillah nampak kecut telur baby.. Anak kedua sy pantang sendiri, beli tuam siap2 sblm bersalin.. Dari first day balik rumah sy tuam sendiri, Alhamdulillah xmeragam pun masa dlm pantang, mudah sgt jaga 😀

Baca lagi
2y ago

Ada yg kata scary bila suruh tuam kat telur baby boy.. apooo..🤣

sy ank dh msuk 10,4ank lelaki smua sy x tuam.sy guna limau nipis je.lps mandikn baby,potongan limau trs picit kat telur bby dgn cara menolak telur arah atas.kne cepat takut bby pedih.pastu basuh..camtu je..tp selama berpantang lh .alhamdulillah xde angin psg.

memang kene tuam sis , sebab takot angin pasang . time pantang yang sepatutnyee kene tuam selaluu . tapi anak sayaa lagi bape hari nak habis pantang baru tuam . alhamdulillah sampai dari lahir sampai skrng die takde sikit pon kembung perut .

saya tak tuam pn.. anak sya dh setahun skrg..ok ja telur dia.. mak sya tak prnh tuam pn dkt abg2 sya..n mak mertua saya pn tak prnh tuam mas hsband saya kecil..adik laki dia pn mak mertua saya tak buat..semua ok ja..

VIP Member

Saya tuam juga. Sbb orang tua2 kata untuk elak angin pasang pada baby boy. Tapi saya tuam sampai umur 4 bulan je https://blog.pantangplus.com/kelebihan-cara-guna-tungku-bayi/

Ye ada jgak ckp mcm tu org2 dlu punya petua kita xslah ikut sis . Sy pun tuam jgak masa Baby bru lahir SMpai umo 6 bln je

tak pernah saya dengar kena tuam telor baby boy 😂 tapi awak ikut je la apa mak awak suruh tu .

2y ago

Orang tua2 pesan kena tuam especially baby boy, sebab takut kena angin pasang. Boleh baca 2 artikel kat bawah tentang tuam /tungku baby ni https://blog.pantangplus.com/kelebihan-cara-guna-tungku-bayi/ https://www.majalahpama.my/tungku-bayi-ekspres-guna-2-bahan-utama-berkesan-rawat-kembung-perut-bayi-dan-ibu-bersalin/

Sy tak pernah tuam sbb mak sy beranak dlu sy x pernan nmpk dia tuam telor adik sy

Kita tuam time die kembung je.. Xtuam selalu pun...

leceh jugak..tapi orang cakap yang paling penting masa dalam pantang..