Sy nk tnya ade x kwn² dlm ni pernah nadi berdegup laju.. Sy bru 13 minggu

Nadi berdegup laju

8 Balas

pernah masa 1st trim, jantung degup laju tp dlm masa yg sama rasa berat sangat nak nafas sampai berasa sakit mcm kena tekan jantung tu dr depan ke blkg badan, pastu badan blkg pinggang perut semua sakit2, perut pun kembung yg teramat sangat. (berlaku pd waktu malam semasa tgh tidur) tiba2 pulak perut memulas, cirit birit. so pergila jumpa doc pagi esokkan tu (masa mandi pg muntah keluar asid kuning), dia ckp maybe angin terlampau banyak, sy just mntak dia beri ubat tahan sakit yg dos rendah, pastu ada jgk doc yg rekemen air halia & gaviscon, (dua2 xprnh try) sejak dari tu sy hari2 kentut dan sndawa so rasala lega sikittt.

Saya ada pakai jam yg bole detect jantung/heartbeat saya perasan bacaan jadi atas 100bpm kalo cuaca panas dan kita tengah buat kerja sikit then badan kita jadi panas. Cara saya buat deep breath selalu utk turunkan balik bacaan.. or duduk or rehat2 dulu ..

doktor ada pesan dkt sy, kalau jantung laju kne jmpe doktor cepat2. sy cakap tu normal ke tak sebenarnya bagi mommy mgndung? doktor cakap tak normal. sy hanya menyampaikan apa yg sy tahu dri doktor KK yg merawat sy. sy pun belum pernah jantng laju

sy pun nafas laju, rasa berat sgt nafas tu, kepala pening sakit, bdan lemas.. bila baring rasa sgt degupan jantung tu kuat. tp sy ada anxiety disorder, sy pun x pasti sbb pregnant atau anxiety ni. tp sblm pregnant x pla rasa smpi mcmni ..

saya sis, skrang 17w jantung laju. kalau baring ke apa terasa kuat je jantung tu. Dah buat ecg + echo tapi alhamdulillah takde apa. taktau kenapa maybe angin banyak sgt + kurang rehat 😊

Ada. Saya mcm first trimester pun mcm tu. Smpai merah buku pink sbb jantung laju tkot bahayakan baby jugak. Tpi bila dh masuk second trimester Alhamdullilah dh okey semua.

Sama la mengandung first dan skrg kedua. Nadi laju ble dkt kk tp kalo checkup dkt tmpt lain okay😆

pernah kne... x tau knp. tp bnykkan brehat n minum mineral water

1y ago

mengandung sblm ni ok je.. mengndung ke 3 ni lju plk..