Keguguran

Mummy kat sini siapa pernah mengalami keguguran..dan mcm mne ye dengan kandungan tu dicuci atau makan ubat utk turun darah? bape lama juga mummy yg bekerja dpt cuti mc sebab keguguran?

17 Balas

Saya pernah dua kali gugur. Kali pertama, 10 minggu, turun sendiri. Tapi disebabkan masih ada sikit sisa, doktor cuma guna spekulum dan tarik keluar lebihan tisu keluar. Kemudian, suntikan kecutkan rahim. Jadi, tak perlu cuci. Alhamdulillah. Kali kedua, kantung kosong, 12minggu. Disebabkan kantung da cukup besar 25mm, doktor bagi tarikh utk cuci (D&C). Belum sampai tarikh, kantung turun sendiri, lengkap. Masa doktor periksa rahim, saiz rahim saya sudah kembali normal dan dalam tu sudah bersih. Alhamdulillah tak perlu cuci dan suntikan. D&C akan dilakukan utk keadaan tertentu je. Ubat pula, tak pasti sebab kebanyakan doktor yg saya tanya, mereka tak syorkan ubat. Biasanya utk kes gugur, mc bergantung pd keadaan pesakit. Ada yg dpt 7 hari, ada juga yg dapat 14 hari.

sy penah 2 kali.. masa 8weeks dan masa 26weeks..masa 8 weeks tu keluor seketui sy pg hosp dpt mc gomen 2 hri.. x de cuci sbb kuar abis.. masa sy gugur 26mgu tu pun sama, sy keluarkan baby secara induce 2x.. sbb baby sy meninggal dlm perut, sy dpt mc pun sket shj dlm 3 hri kot.. kedua2nya hosp kerajaan.. kalau pg swasta dpt la byk sket mc.

5y ago

Sebenarnya boleh mintak continue mc dan bgtau keadaan x ok lagi n mintak dekat kk yg kitancheck up tu. Masa sy gugur 12week. Emosi sgt terganggu dan sy jumpa doc dlm keadaan menangis dan sy beritahu sy x boleh bekerja lagi. Then doc bgi 2 hari extra. Doc ckp if x sihat lagi boleh dtg lagi continue mc.

Saya baru keguguran 12weeks,minggu lepas buat dnc kat hosp swasta..tp mahal la charge nyer, RM3,300 tapi dapat mc 2weeks dia bagi.. Kalau tunggu gugur sendiri takut pulak jadi kat ofis ke apa kan.. Pastu dfn sakit2 lagi, dgn bleeding lagi..tu yg sya takut, terus pi buat dnc habis cerita..

Saya pernah 2 kali gugur. Dapat mc 2 minggu. Alhamdulillah saya tak kena cuci sebab kelluar habis Dr hanya cucuk untuk kecutkan rahim. Saya pantang macam org pantang normal selama 2 minggu mc. Makan set pantang shaklee sis http://www.wasap.my/60173687028

Sye pnah gugur 13 week ++...biasa doc kerajaan kasi masa 2mnggu bnda 2 kluar sndiri...tp sye mnum air akar kayu S.H pnye...alhamdulillah kluar smua cntik...jd x prlu cuci..biasa pntang lpas gugur kasi cuti 2 mnggu...

Penah masa 6 weeks pregnant yg dulu.. janin kuar habis dgn sendiri.. sy berpantang mcm org bersalin tp 22 hari je.. hosp bg cuti sminggu je..

Biase dpt mc. Bilangan hari mc depand pd tahap bleeding ms keguguran tu. Saya xde sejarah misscharrage tu apa yg penah kwn2 ceritakan..

saya gugur 7 weeks.. bila pegi check dr bgtaw dah turun semua..dr xde bg ubat apa pun.. cuma dia bg MC 7 hari

Sy baru lepas keguguran. Doc bagi mc 5 hari. Tak cuci sbb semua dh keluar.

Sya pnh...sy kne cuci sbb uri ad still kt dlm..mkn ubt pn still xtrn...