Aspirin, vitamin D & New Obimin

Hi mummies, Nak Tanya boleh? Saya hamil 8 minggu pada 2/7 ...doc siap bagi I ubat aspirin, new obimin & minta I beli vit D Kat farmasi . Ada mummy Kat group ni Ada yang makan ubat2x ini tak...skrg saya dah masuk 10 minggu 1 hari. Saya rasa agak mengantuk selepas ambik aspirin. Aspirin katanya nak cairkan darah. . Bp ok je. ☺

5 Balas

Ubat2 yg dsarankan tu bagus utk perkembangan baby sis. sy pernah kguguran sblm ni dsebabkn janin x membesar (7w), doktor nasihatkn sy utk refer beliau semula utk bg ubat tsebut sekirany preg smula. Aspirin utk cairkn darah, utk memastikan darah dsalurkan ke baby secukupnya. vitamin D utk membantu penyerapan kalsium pada baby. mungkin next appointment doktor akn kurangkan dos tu.

4y ago

tqvm sis...☺

perlu mkn aspirin tu sbb ubat tu akan mengawal bp tym kite dh masuk 7 bulan nnt pengalaman perit sy terima rawatan di kkm tidak dibekalkan and last minute 8 bulan sy kene bp naik mendadak n last kene ceaser

Hi nak tanya. saya baru buka buku pink. Doktor bagi saya ubat aspirin. Boleh ke makan new obimin sekali yg warna pink tu?

aspirin + obimin...mmg mgndung..aspirin ni klu prnh ggur, mmg dpt..

4y ago

yes sis...nurse pun advice yg Sama mcm sis ckp ni...apa 2x pun kita doa bersama 2x agar bayi kita sihat 😊

sy ambk obimin sis

4y ago

I amk obimin masa pregg 6 weeks lagi sis..acid folic tak perlu kata doc. .so I skrg 24 minggu still . continue