baby bump besar

Hi mummies, i first pregnancy, baru nk masuk 3 bulan tp perut dh buncit mcm 5-6 bulan. rmai dh tegur sbb nmpk mmg ketara. tp usia baby baru nk masuk 3 bulan, normal ke perut buncit sgt 😭 segan pun ada bila org igt dh 5-6 bulan tp act tk smpai pun..

25 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

π‘π‘–π‘Žπ‘ π‘Žπ‘™π‘Žβ„Ž 𝑠𝑖𝑠...π‘šπ‘’π‘™π‘’π‘‘ π‘œπ‘Ÿπ‘” π‘˜π‘–π‘‘π‘Ž π‘₯π‘π‘œπ‘™π‘’β„Ž π‘›π‘˜ π‘˜π‘Žπ‘‘π‘Ž π‘Žπ‘π‘Ž , 𝑒𝑛𝑑𝑒𝑛𝑔 𝑠𝑖𝑠 π‘π‘’π‘Ÿπ‘’π‘‘ π‘π‘’π‘ π‘Žπ‘Ÿ π‘›π‘šπ‘π‘˜ π‘›π‘”π‘Žπ‘›π‘‘π‘’π‘›π‘” 𝑑𝑝 π‘ π‘¦π‘Ž π‘€π‘Žπ‘™π‘Žπ‘’π‘π‘› π‘‘β„Ž 7π‘π‘’π‘™π‘Žπ‘› π‘π‘’π‘Ÿπ‘’π‘‘ π‘šπ‘π‘š 4@5 π‘π‘’π‘™π‘Žπ‘› 𝑝𝑒𝑛 π‘œπ‘Ÿπ‘” π‘˜π‘Žπ‘‘π‘Ž π‘šπ‘π‘š π‘₯π‘›π‘”π‘Žπ‘›π‘‘π‘’π‘›π‘”....𝑑𝑝 π΄π‘™β„Žπ‘Žπ‘šπ‘‘π‘’π‘™π‘–π‘™π‘™π‘Žβ„Ž π‘ β„Žπ‘Žπ‘Ÿπ‘– π‘™π‘π‘Žπ‘  π‘β„Žπ‘’π‘π‘˜ 𝑒𝑝 𝑑𝑔𝑛 π‘‘π‘Ÿ...π‘‘π‘Ÿ π‘π‘”π‘‘β„Žπ‘’ 𝑏𝑏𝑦 π‘œπ‘˜π‘Žπ‘¦ π‘‘π‘Žπ‘› π‘‘π‘’π‘šπ‘π‘’π‘ π‘Žπ‘Ÿπ‘Žπ‘› π‘‘π‘–π‘Ž 𝑝𝑒𝑛 π‘ π‘Žπ‘šπ‘Ž 𝑑𝑔𝑛 π‘’π‘ π‘–π‘Ž π‘˜π‘›π‘‘π‘’π‘›π‘”π‘›.. π‘šπ‘›π‘”π‘˜π‘–π‘› π‘π‘’π‘Ÿπ‘’π‘‘ π‘π‘’π‘ π‘Žπ‘Ÿ 𝑏𝑏𝑦 π‘”π‘–π‘Ÿπ‘™ π‘‘π‘Žπ‘› π‘šπ‘›π‘”π‘˜π‘–π‘› π‘™π‘’π‘šπ‘Žπ‘˜ π‘π‘’π‘Ÿπ‘’π‘‘πŸ˜Šβ˜ΊοΈ ... π‘‘π‘œπ‘Ž 𝑦𝑔 π‘π‘Žπ‘–π‘˜2 𝑗𝑒 , 𝑗𝑛𝑗𝑖 𝑠𝑖𝑠 π‘‘π‘Žπ‘› 𝑏𝑏𝑦 π‘ π‘–β„Žπ‘Žπ‘‘ , 𝑗𝑔𝑛 π‘‘π‘Ÿπ‘™π‘Žπ‘™π‘’ π‘Žπ‘šπ‘–π‘˜ 𝑠𝑔𝑑 π‘Žπ‘π‘Ž π‘˜π‘Žπ‘‘π‘Ž2 π‘œπ‘Ÿπ‘”..π‘˜π‘–π‘‘π‘Ž 𝑦𝑔 π‘π‘Žπ‘€π‘Ž π‘π‘’π‘Ÿπ‘’π‘‘ π‘‘π‘Žπ‘› π‘π‘Žπ‘€π‘Ž 𝑏𝑏𝑦..π‘ π‘œ, π‘“π‘œπ‘˜π‘’π‘  π‘π‘‘π‘Ž π‘˜π‘›π‘‘π‘’π‘›π‘”π‘› π‘‘π‘Žπ‘› 𝑗𝑔𝑛 π‘‘π‘Ÿπ‘™π‘Žπ‘™π‘’ π‘“π‘–π‘˜π‘–π‘Ÿ π‘Žπ‘π‘Ž 𝑦 π‘œπ‘Ÿπ‘” π‘˜π‘Žπ‘‘π‘Ž. π‘ π‘¦π‘Ž π‘“π‘–π‘Ÿπ‘ π‘‘ π‘šπ‘œπ‘š π‘—π‘’π‘”π‘ŽπŸ₯°

Baca lagi

bukan baby yg besar tu sis. angin. amik benda2 yg bantu kurangkan angin tu, nanti mungkin kurang lah sikit besar perut tu. saya tiap kali lepas buang air besar terussss kecik sikit perut πŸ˜…πŸ˜‚ tapi tak ada masalah pun perut besar ke kecik ke. lain orang lain. ikut bentuk badan masing2 and macam2 faktor lain lagi. just be happy and enjoy your pregnancy sis, jangan risau2 malu2 benda yg tak perlu πŸ˜‰ saya sendiri pun baru 7 bulan, perut lagi obvious dari adik yg dah sarat nak bersalin dah sampai akak pun tegur ingatkan saya bersalin dulu πŸ˜…

Baca lagi
2mo ago

sis @linda, takde perut yg boleh "nampak" normal pun bila preggy ni, so jangan risau apa orang kata. kena ukur baru tau. saya pun, walaupun perut nampak besar, sebenarnya tiap kali nurse ukur, mesti kecil 1w, bila scan pun sama. scan 28w baru ni, baby 1120g je, below average. badan saya pun tak lah besar. tinggi 156cm, average. BMI saya sebelum preggy ideal, berat pun naik baru 4kg dah 29w ni. jadi memang tak faham kenapa perut nampak besar lebih dari adik. adik BMI overweight sebelum preggy. dedua pun 2nd pregnancy. most probably bentuk badan main peranan kut.

janji baby ok,kesihatan sis pun ok,sy due bulan 7 skrg bru masuk 6 bulan,org tegur mcm dah sarat,sy jawab jeeee sy jenis badan berisi,lgipun berperut sedia tambah2 pergnant lemak pun makin tambah,tak ada apa2 perlu di segankan sis,kita enjoy jeee pregnancy kita sis,follow up selalu temujanji nurse dan doktor,jgn pernah miss..semoga urusan kita semua dipermudahkan..Aminnnn

Baca lagi
2mo ago

saya pulak due bulan 7 1hb,dah 6 bulan tapi perut xbesar mana,kalau pakai baju tshir nampak macam xmengndung😁

tak perlu segan.. dh namanya pregnant kan.. masa saya preggy anak yg pertama pun perut cpt sgt membesar.. kata org tuaΒ².. kulit tebal.. hehehe.. ni saya preggy anak kedua pun perut dh besar walau baru 3 months.. enjoy your preggy time ok.. nnt dh lps bersalin.. confirm perut kecut balik..

waktu preggy first ritu, 7 bulan baru org nampak perut ngandung.. huhu. skrg anak ke 4 pun, ramai lg kata keciknya perut. pdhl berat sy average je.. xde underweight atau overweight. so never care pd mulut orang. dorg cuma bg pandangan. asalkan baby n ibu sihat je... alhamdulillahπŸ€²πŸ˜‰

masa pregnant pon perut i besar. 2 bulan pregnant tp dah macam 5/6 bulan. bila i masuk 6 bulan, mmg besar mcm nak beranak dah. sampai org ingat mengandung twin. alhamdulillah my son is 8 months now. dia mmg chubby sikit. and tall. most importantly, healthy 😬

buat xtau je apa org nk ckp..mcm sy pon baru 3month hari tu besar mcm 5 6 month..org tgur sy buat xtau jew..skali sy bidas jew...biar la perut bsar pon...bkn ank prtama ke2 or 3...ank no 4 kot....jnji kita n baby sihat alhamdulillah.....πŸ€—

selalunya perut besar ni faktor dia angin je . Kena kurang makan makanan yg berangin , mlm2 nk tido pakai minyak angin di telapak kaki supaya lega sikit angin dlm badan . Apepun normal je perut kecik ke besar janji baby sehat

cuba tarik nafas dlm2 tgk perut bw bby dlm rahim tu besar mana,pastu chill je la if org tanya jwb je la hehe tak la buncit angin lebih ni, buncit lemak lebih ni. kenapa nk segan dgn badan sendiri

Normal sis sbb i pon 3bulan mcm 5bulan last time. Now dh 5bulan tp perut ok jeee sama mcm bulan dia hehe. Maybe kita ni jenis perut buncit so lagi cepat nampak. Dont worry sis!