TAK BOLEH ANGKAT SUPPORT KEPALA

Hi mummies, baby saya sekarang dah 2 bulan 23 hari tapi saya perasaan dia masih belum boleh angkat (support) kepala dia. Kalau dukung berdiri still saya kena support leher dia. Normal ke ? Umur berapa baru baby boleh angkat kepala ? Ade tak anak mummies yang macam baby saya ? Thank you #ingintahu #pleasehelp #firstmom #seriusnanya #firstbaby

14 Balas

biasa bby 2 bln ada yg dh pandai angkt kepala..sebenarnya tpulang kpd bby tu sendiri..pkembangan baby xsama jd usah risau..cuma pandangan sy byk bg latihan pd baby..jika bby xmampu jgn paksa.. sy sejak lahir memang ajr bby tdo meniarap 1. sbb nk kurangkan tdo yg tkejut2 tu 2. kurgkn kembung bby 3. kurgkn risiko bby tsedak bila tak sedawa.. bila bby tdo meniarap automatik akan ada tummy time bila dia dh bgun tp kna pantau.. bby tdo meniarap vs tummy time tu timing dia xsama yer.. tdo meniarap tu bila bby dh tdo dan xbgerak..kepala dialihkan ke kiri atau ke kanan.. tummy time dibuat bila bby tu dlm bgun dan dia akn btindakbls dgn aktiviti ni.. jika bby puan xdpt bt tummy time,saranan sy yg kedua adlh puan dukung dia dan sandarkan kepala pd bdn puan sekerap mgkin...insyllh puan,selagi bby sihat walagiat puan jgn compare perkembangan bby puan dgn ank org lain melainkan faktor penyakit..ok chill yer enjoy ur journey

1y ago

tdo meniarap ni dlm pantang plg kerap sy bt..lps 2 3bln bby akan tdo normal..dlm ms yg sm sy tetap bedung bby kalu xmniarap..bkn 24jam meniarap..mlm bila direct feeding bby akn mgiring..maksud sy disni, dr awl lg sy dh ajr tdo meniarap dan akan ada tummy time..kt atas tu sy dh terang2 ckp tummy time dgn meniarap xsama..perkembangan ank xsama, kt sini kita skdr bkongsi pengalaman,jika xsesuai pd ank anda, jgn amal..sy ank 5 org so far itu jer jln tbaik bg bby tdo dgn lena..