TAK BOLEH ANGKAT SUPPORT KEPALA

Hi mummies, baby saya sekarang dah 2 bulan 23 hari tapi saya perasaan dia masih belum boleh angkat (support) kepala dia. Kalau dukung berdiri still saya kena support leher dia. Normal ke ? Umur berapa baru baby boleh angkat kepala ? Ade tak anak mummies yang macam baby saya ? Thank you #ingintahu #pleasehelp #firstmom #seriusnanya #firstbaby

14 Balas

biasa bby 2 bln ada yg dh pandai angkt kepala..sebenarnya tpulang kpd bby tu sendiri..pkembangan baby xsama jd usah risau..cuma pandangan sy byk bg latihan pd baby..jika bby xmampu jgn paksa.. sy sejak lahir memang ajr bby tdo meniarap 1. sbb nk kurangkan tdo yg tkejut2 tu 2. kurgkn kembung bby 3. kurgkn risiko bby tsedak bila tak sedawa.. bila bby tdo meniarap automatik akan ada tummy time bila dia dh bgun tp kna pantau.. bby tdo meniarap vs tummy time tu timing dia xsama yer.. tdo meniarap tu bila bby dh tdo dan xbgerak..kepala dialihkan ke kiri atau ke kanan.. tummy time dibuat bila bby tu dlm bgun dan dia akn btindakbls dgn aktiviti ni.. jika bby puan xdpt bt tummy time,saranan sy yg kedua adlh puan dukung dia dan sandarkan kepala pd bdn puan sekerap mgkin...insyllh puan,selagi bby sihat walagiat puan jgn compare perkembangan bby puan dgn ank org lain melainkan faktor penyakit..ok chill yer enjoy ur journey

12mo ago

tdo meniarap ni dlm pantang plg kerap sy bt..lps 2 3bln bby akan tdo normal..dlm ms yg sm sy tetap bedung bby kalu xmniarap..bkn 24jam meniarap..mlm bila direct feeding bby akn mgiring..maksud sy disni, dr awl lg sy dh ajr tdo meniarap dan akan ada tummy time..kt atas tu sy dh terang2 ckp tummy time dgn meniarap xsama..perkembangan ank xsama, kt sini kita skdr bkongsi pengalaman,jika xsesuai pd ank anda, jgn amal..sy ank 5 org so far itu jer jln tbaik bg bby tdo dgn lena..

awak 2 bulan masih awal utk leher dia kuat..anak saya pon mcm tu dulu..mase 2 bulan ada org ckp kepala lembik lagi..sampai sy down..sekali masok 3 bulan bukan stakat kepala dah keras..dah boleh pusing menerap sendiri..skrg masok 4 bulan dia dah sibok nak duduk n berdiri..kalau menerap kaki dia dah tolak² bontot nak kedepan.. enjoy je tgok tumbesaran anak..jgn push sgt..setiap baby lain² perkembangan dia..klu da 6 bulan kepala still lembik tu mmg sis kena risau laa..😊😊

12mo ago

betul sgt tu sis..sy pon mula² down jgk dah laa 6 tahun baru dpt..dah dpt org kondem² plak..huhuhu

hari pertama sy buat tummy time bila baby dah putus tali pusat. tp tak lama,dlm 30saat mcm tu. biasanya sy suka tiarapkan baby lepas mandi pg dan petang. kalau rajin bila² masa pun boleh,kalau baru lepas menyusu jgn buat dulu. nanti baby termuntah. umur baby sy nak masuk 2 bulan dah kuat berdiri bila dipegang,lehernya pun dah tak lembik masa sy dukung. semua anak sy mcm tu sy buat. skrg ni baby sy nak masuk 3 bulan dah nak cuba² meniarap sendiri.

anak saya 2 bulan pun masih belum kuat kepalanya, kena support. tummy time saya ada buat. now baby saya dh masuk 4 bulan, dh boleh angkat kepala dia. bila dukung pun cuma kena hati hati sikit, tp still tk perlu nk support. takes time awak, jgn risau sgt. baby kecik lg, banyakkan tummy time je. as long as baby sihat.

maaf nk tnya kt sni. bayi tummy time start umur berapa ? sy cuba buat tummy time kt anak 1 bulan 20 hari tp dia suka angkt kepala pstu muka dia suka tersembam kt tilam trttup hidung atau pun dia suka jilat2 tilam. jd sy stop tummy time.

12mo ago

Cm saya ank saya bru 13 hari kpla da keras boleh angkt normal ke

teruskan tummy time.. nanti masuk 3bulan inshaAllah dia dh pandai angkat kepala tu.. anak sy pon dlm bulan ke 3 baru betol2 pandai.. masuk bulan ke 4 dh pndai meniarap sendiri..

xpe awak kerap buat tummy time dgn baby okay. utk kejap kn otot2 baby. xlama mesti baby awak dh xperlukan support. jgn risau ye mommy❤️

tummy time kerap nti kuatla dia nk tampung kepala. if baby takmau atas lantai rata blh letak bantal, @ meniarapkan dia atas badan kita

ikut progress baby tu sendiri , xsemua baby same , mungkin belom masenye , mcm anak saya 3 bulan setengah cmtu baru bole tegak kepala

normal je. ada baby lambat ada baby cepat.. anak sy 3 bulan bru leher nk kuat. tapi 10bulan dah berjalan.