Gdm on Dc ? Berat drop

Hi moms nk tnye sy preggy 16w.. nape berat xnaik2 eh.. dh la kene jaga gula buat bsp pastu doc tekan2 plak nape xnaik berat.. berat duk maintain situ je, bila scan mcm biasa bby besar 1minggu awal dri biasa.. normal ke moms ? Stress la ,xtau nk mkn ape dh. Dh mkn buahh dh mkn 3x sehari... still xnaik. Moms blh bg cadangan x perlu buat ape dan mkn ape ? #ingintahu #firstmom #bantujawab #SeriusTanya #bantusharing

15 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

Hi, selamat petang! Saya faham masalah yang sedang sahabat hadapi. Jika berat badan tidak naik walaupun sudah makan dengan baik, mungkin sahabat perlu pertimbangkan untuk mengambil makanan yang lebih berkhasiat tinggi kalori tetapi tetap sihat. Contohnya, sahabat boleh cuba tambahkan avocado, kacang-kacangan, dan bijirin ke dalam makanan harian sahabat. Selain itu, pastikan juga sahabat minum air yang mencukupi dan dapatkan rehat yang mencukupi. Sekiranya sahabat masih risau, adalah lebih baik untuk berjumpa doktor untuk mendapatkan nasihat yang lebih terperinci. Jangan stress ya, ibu hamil memang mengalami pelbagai cabaran kesihatan, tetapi yang penting sahabat perlu sentiasa menjaga kesihatan dan makan dengan baik. Semoga sahabat akan mendapat penyelesaian yang terbaik untuk masalah ini. Jaga diri dan baby dengan baik ya! #ingintahu #firstmom #bantujawab #SeriusTanya #bantusharing https://invl.io/cll6sd8

Baca lagi

Sy plak sbelum pregnant berat 45,pastu time pregnant berat makin bertambah naek..sekali naek 3,4 kg..hahaπŸ˜‚..time g kk nurse terkejut tgok berat naek,smpai nurse tnya awk mkn ape berat bnyk naek..πŸ˜…..Sejenis hormon yg kuat mkn,time pregnant smue sy mkn n xde alahan..tekak pregnant mmg nk mkn jew..Tu time 7 month berat 67.9kg,pastu xpsal kena rest kat kk kena msk air sbb gdm naek..dlm 1 jam stgh kat kk..Lpas msk air tu g kk lg nsib berat turun sikit..Tpi 8 bln lbih dah kena dduk wad sbb tumpah darah..dlm 3 ari kat hospital pastu kena bersalin ceazer sbb dokter pkar ckp baby dah lemas dlm perut,nasib cpat ceazer..so dpatlah baby boy premature yg sgt comel..

Baca lagi

don't worry sis... sy msa mula pregnant pn berat x naik... lps dh masuk 3rd trimester mendadak plk dia naik 😌😌😌 msa mula2 pregnant tu kna g klinik 2 mnggu skli sbb berat jer 😌😌😌 Smpai lh masuk 3rd trimester... dh msuk 3rd trimester ni lekat gdm plk dh... lg lh kna check bp 2 mnggu skli jgk... jenuh muka kita jer kt klinik tu πŸ˜† skrg dh 36w... berat asal msa buka buku 60kg skrg 66kg...

Baca lagi

Sy baru 15w pon baru2 ni gdm sangkut minum air gula. Now on diet control x yah mkn ubat. Bsp ulang 2 mggu sekali buat sendiri. Mkn mcm biasa x de morning sickness jugak tapi berat x naik terbalik jatuh πŸ˜‚ but baby is well growing. Ni bb ke 4. Yg ke 3 pon mcm tu gak. Berat turun je alhamdullilah bersalin baby sihat al walafiat.

Baca lagi

masa preggy sy pon ada gdm , berat badan dok main naik turun bila akhir trimester tu mantain mcm mula2 preggy xnaik2 sampai kesudah πŸ˜‚ baby plk iugr tapi alhamdulillah baby sehat elok je walau kecik xperlu diet kuat sgt & stress sis mkn je tapi berpada2 klau stress bleh jadi tinggi jgk gula dlm badan tu bila time nk test bsp

Baca lagi

Saya pun gdm dc. Bila makan merapu baru berat naik.. Tu pun sikit je.. Kalau makan macam biasa berat either turun atau maintain. Janji baby berat ikut perkembangan oklah. Tapi kalau berat mak makin turun. Maybe kena refer buat thyroid test

sis try timbang sendiri kat rumah takut mesin timbang mereka problems..Sya pun GDM on DC..stiap kali dtg kk msti berat tak naik,tapi bila Sya timbang kat rumah naik pulak,Klau bby besar 1 minggu lebih awal normal tu..jangan risau kπŸ˜‡

2w ago

sy xde penimbang hrtu msa g klinik, sy ingt sy kene gdm ni berkilo2 naik sb sy mkn pun hri2 xskip, ape rupanya g klinik bkn makin naik tp turun dari sedia ada awk, bru beli je ni penimbang dh cek btul2 xnaik awk.. skg sy cuba tekan mkn cikit alhmdulillah naik cikit je...

sy pun gdm dc. sy xcontrol sgt pun mkan. sbb doc ada ckp mkn jela apa yg kita suka cuma jaga portion je. tp sy kdg2 xjaga juga. bila scan doc ckp size bby mcm kecik, so kne refer doc pakar pula.

Saya GdM juga. Bru check up 3 hri lepas. Berat naik 2kg. Tp baby kecik seminggu. Tp doc kata normal. Saya pon act x jaga Diet juga. Makan je. Cuma 2 hri sebelum nak jmpe doc je baru sy diet gula πŸ˜…πŸ˜‚ kaw kaw.

2w ago

sis brapa weeks skg ?

saya grm on dc gak dari bkk buku smpai da nk msok 8bln berat statik,turun, naik sikit dalam range berat masa bukak buku pink alhmdulillah dr x cakap pape sbb bby pon berat okk normal.