Sekadar meluah

Sy baru lepas bersalin 23/5 haritu secara czer. Belum rancang letak nama anak apa lagi. Cuma sbb tahu anak tu lelaki sempat la terdetik dlm hati beberapa hati sebelum bersalin kalau baby keluar waktu dhuha nak letak nama dia dhuha. And yes dia lahir 10 pagi cmtu. Tapi my sister insist x bg letak nama tu konon dia dah cop lama nama tu utk bakal anak lelaki dia soon bila dia dah kahwin dan dah dpt anak nanti. Siap ckp la kalau masih anggap dia adik jgn la letak nama dhuha tu. Sounds funny actually but memang boleh buat kite ni dilema la. Kite dah la pantang pon sendiri, mak baru bpe bln meninggal. So... What should i do.. should i just give up the name ??

36 Balas

Haha kelako la adik sis ni. Belum kahwin pulak tu. Dah kahwin nanti belum tentu dia dpt anak lelaki. Kalau dpt pun nanti kot2 la laki dia mertua dia disagree dgn nama tu & ugut benda sama, dia rela ke. Saya pernah jumpa tau org yg lebih kurang adik sis ni last2 sampai ke sudah ttc. Bagi saya tak matang lagi budaknya ni. Kalau saya, saya letak je. Aku kakak ke kau yg kakak? Kalau kau nk letak dhuha jugak letak la tp add on nama lain juga. Ha sefamily ada dhuha sampai ke cicit 😂 Mujur la aku ni kakak yg garang tak berani adik2 nk itu ini. Aku kahwin dulu aku banak dulu sekati aku laa aku nk buh dulu. Adik2 lain nk buh nama sama pun buhh la asalkan add on nama lain. Pasal nama je pun dah boleh sampai tak kasi anggap dia adik. Adoila. Okay je kalau sis nk letgo. Esok lusa trending nama lain nanti dia tak letak nama dhuha tu bg penampo sikit kat adik sis. For me mental kita dlm pantang is more important. Ikut sis lah mana2 yg tak kusutkan fikiran sis. Kalau saya mmg tak layan adik tu. Kang aku dpt anak no 2 pompuan kang dia tak bg jugak letak sebab tu dream name for her baby girl yg tak wujudddd pon lagi. Udahh aku plak yg nk kena mengalah 🤣

dia kawin pun belum, and dapat anak nanti pun takde jaminan anak dia laki. and tah2 nanti suami dia tak suka nama tu ke etc. macam terlalu banyak uncertainty kat situ yg buatkan saya rasa tak berbaloi untuk give up nama tu. lagipun bukannya awak curi nama tu dari dia. cuma kebetulan dua2 suka & decide nak nama tu. macam saya, saya suka nama sarah sebelum kawin lagi, and memang dah lama plan kalau ada anak perempuan nak bagi nama sarah. sekali adik dapat anak perempuan dulu, dia bagi nama sarah. memang memula kita macam, alaaaa, tapi dah takdirnya gitu. anak saya pun boy, tak tahu akan ada anak perempuan atau tak. banyak lagi nama lain baik2 sedap2 juga inshaAllah nanti dia kenan lah nama baru pula tu. kalau jadi isu nanti, just explain je elok2, pakai nama suami ke, kata suami suka nama tu etc hahah. p.s: anak buah saya pun ada nama dhuha. girl lah tapi. dhuha zahraa. baby syurga 💕

Sye baru lepas bersalin da 13 hari, hari nih, masa sblum bersalin lagi suami dan pilih nama selalu ckp Klau anak kedua ni girl nak buh nama iman Humairah Klau boy iman Qayyum, alhamdulillah sekali keluar girl dpt la sepasang.. yg abg dia iman uwais yg kedua ni iman Humairah.. jadi sis buh je nama dhuha kat anak sis .. lagipun dia anak sis kan 🤗sbb Klau adik sis kawen pun nti mesti dia tak igt dah nama dhuha tu, lagipun suami sis yg daftar surat beranak tu nti kan .. ckp je la yg suami sis da daftar Nak tak nak kena terima sbb nama tu suami sis yg pilih sendiri .. anak buah Sye ada nama Amirah adik Sye pun nama Amirah haaa sama Aje 😂 insyaallah nti lama2 dia lupa la tuhh.. dia berkenan dgn nama yg lain plak ke kan .. buh nama Emir pun sedap Klau lelaki.. Sye berkenan nama Emir 😍apa2 pun selamat berpantang ye sis .. no more stress2 😬 fighting

Pernah dalam situasi ni jugak. Sy share nama bakal anak sy dekat family tp anak sy ditakdirkan pergi awal. Jadi tak pakai nama tu sbb suami nak nama ahli syurga. Yg sy kecik hati sikit after a while kakak pulak pregnant and lahirkan anak letak nama yang sy nak guna dulu tu sy terkejut gila aaa sbb dah pernah bgtau dorang beria. But maybe she didn’t take it seriously sembang kosong dia pun lupa. She said laki dia yang nak nama tu. Tp i redho jelah. Kawan i pun dah pujuk dia kata kalau suka sangat takpa la bubuh je ramai je orang nama sama sepupu sepapat. Cuma i rasa nama anak in future rahsia jela dulu dari siapa pun so at least if ada orang pakai nama tu kita takda la rasa tebako.

One of the reason kenapa saya dan suami tak share nama anak dengan sesiapa termasuk family sendiri. Even idea name pun tak pernah discuss atau berkongsi dengan family members. Hari ke-7 kelahiran baru mereka tahu. Kebetulan bila announce nama, adik lelaki saya kata itu idea name untuk anak dia bila kahwin nanti 😂 Tapi kami adik beradik okay. Bukan jenis yang bermasam muka atau terasa hati sebab memang rapat. Plus adik saya pun belum kahwin hahaha so it's common sense. We took it lightly. 😁 Untuk situasi awak, saya tak pasti nak ulas macam mana. Kalau hubungan awak adik beradik jenis yang easy going, abaikan je. Anggap adik bergurau.

lol kawin pun belum. apatah lagi hamil and apatah lagi baby boy . semua tu baru angan2 dia je sis. ank sis confirm2 dah selamat lahir kat dunia. kalau saya if sy dah niat or berkenan memang saya letak. mcm saya masa pergi umrah tahun 2022 saya doa depan kaabah mintak allah kurniakan anak lelaki and saya sebut specifically nama anak idris dalam doa saya. setelah 2 tahun baru ada rezeki. anak saya baru lahir saya letak nama idris. letak yg mmg u rasa plg u suka and baik sis. nanti u ralat kalau u beralah

sory la baru sy tau boleh main cop2 nama ya , plus siap buat ugutan manja yg kononnya nmpk kidding. ptot adik tu yg malu dengan awak , jodoh pun xtau bila lg , pastu hamil pum belum pasti bila . kalau contoh nama sama pun sy rasa xda issue contoh awak dhuha aiman dia dhuha miykail contoh . so rasa ok shaja . pelik2 la nama pun adik boleh isukkan . kekdg layan benda remeh ni boleh buat awak stress dh la baru beranak xyah pkr sgt awak

2mo ago

haha awak ckp semula je kat dia. sy nak letak nama dhuha dulu. kalau masih anggap kakak, nnt dpt anak jgn letak nama dhuha juga..

Takpe, sis mengalah je. Biarlah dia dgn dunia dia. Sis letak nama lain dgn maksud yg baik. Contoh nama luth pun sedap. Maksud nama nabi, yg teguh. Sy pun nk letak nama luth tapi ipar2 insist utk letak nama anak huruf sama husband. Sbb adik beradik dia lain semua anak ikut huruf nama ayah.. Semoga anak sis nnt boleh stand up utk sis in shaa Allah bila besar. Semoga sis baik2 dan jangan stress2 dlm pantang.

2mo ago

dulu fil saya tak setuju dgn nama anak saya , sebab kan ada nama maksud dia tu tak berkenan tp sorilah saya tak peduli,saya ckp kt hb tu anak saya,saya ngandungkn dia beranak sakit saya bukan fil saya tu,so apa pasal nak sibuk eh? saya ckp kalau dia tak ikut nama saya nak tu sampai mati saya akan terkilan dan saya akan ungkit pastu titik. saya cakap tak nk bincang pasal nama ni terus suami diam.mula2 tu fil saya cam tarik mukala sbeba letak nama tu, tapi well tula satu cucu dia anak2 dia semua tak kahwin lg so lama2 dia terima,saya jenis keras je pada saya selagi tak dosa, selagi tak lawan hukum takde masalah pun

kalau awak mmg nak letak nama tuh letak je sis, sbb taktau la benda ni betul ka tak, tapi adik member dulu mak dia berkenan nama lain, tapi letak nama lain, lepas tuh hari2x nges ke apa entah, sampai dia panggil nama yg dia nak ,baru okay. lagipun adik awak kahwin pun belum, so ignore je la. sampai bila dia nak mcm tuh kan, adik beradik kot. takkan sbb nama je nak putuskan tali persaudaraan kan?,

🤣jauh sgt merancang adik tuuu belum kawin pun lg dikkk.. haha lepas ni xyah share la, umum masa hari ke7 je.. if tanya kata je tak decide lg xtaw nk buh nama apa. btw, kalau sy, sy babai je nama dhuha tu, tak kesah la diguna ke tak nanti, tp benda blh buat gaduh darah daging sendiri,malas la.. dh la remeh, bkn rare pun nama dhuha tu.. lepas ni xyh share.. if sama takde salah pun..