Pil perancang

Selalu saya baca kalau cucuk depo berat badan naik. Kalau makan pil perancang pun boleh sebabkan berat naik ke ? Selama ni 2 tahun rancang sendiri tapi sebab ada kencing manis lepas tu baru betul2 follow up hospital dengan klinik terus kena guna perancang . Asalnya dorang nak cucuk depo atau pasang iucd tapi saya tak nak . Sejak makan pil perancang dari awal bulan 2 sampai nak hujung bulan 5 ni berat dah naik 10kg. Rasa macam nak stop sebab risau berat akan makin naik lagi#SeriusTanya #ingintahu #bantujawab #firstmom

14 Balas

Perancang jenis pil, cucuk depo, implant semua tu ubat so sedikit sebanyak dia kacau hormon… Saya pernah cucuk depo ya berat naik sebab dia ada ubat buat kita selera makan n yes badan saya naik 10kg dalam 2tahun… then doctor suggest saya tukar pakai iucd… Kalau taknak jenis ada ubat n taknak kacau hormon pkai iucd Saya pakai iucd 3 tahun alhamdulillah okay Berat pon dah turun almost 10kg… Period regular every month

2mo ago

yang saya ni dalam 4 bulan naik 10kg , memang asyik lapar je rasa. kalau ikotkan tak nak langsung pakai apa apa kaedah perancang sebab dah 2 tahun rancang sendiri ok je

depends pada badan. saya dulu depo turun 10kg dalam sebulan. rambut hampir botak. stop terus lepas 3bulan. anak kedua on iucd 3tahun. lepas tu buang sebab infection keputihan lepas genap 3tahun. ikutkan nak pakai sampai 5 tahun. ni anak ketiga tak tahu nak pakai ape dah.

cuba perancang lain, kacau hormon tu saya tak nafikan tapi tk semua perancang naikkan berat badan.. ikut orang juga, macam saya dengan kakak saya kami cucuk depo berat badan turun lagi ringan dari sebelum pregnant.. then kakak saya stop depo terus berat badan naik

Makan ubat perancang sebab tak berani nak cucuk dengan pasang iucd 😅 tapi berat dok stuck dari lepas bersalin… elok stop ubat perancang, berat badan turun 🫢 tapi terkena buatan husband sendiri, sekarang dah 35weeks pregnant second baby 🤲🏻😅🤣

Tak semua cucuk depo berat naik. Mcm saya. Cucuk depo turun berat teruk. Masa pantang. 60kg. Ambik je depo. 2tahun. Berat jadi 35kg. Sampai nurse bising. Sbb berat tk cantik. Tukar je pil perancang. Terus naik balik nk dekat 60kg.

pglmn sy mkn pil x naik pun berat bdn.selera mkn normal berat bdn pun turun.kitaran haid normal (on time). sblum ni sy jnis yg x tratur akn lewat brapa hari.oralcon dgn Yasmine sy penah mkn.dua2 ni normal pd bdn sy.

saya cucuk depo empat tahun lepsas tu berhenti sebab suami suruh hujung bulan 12 tahun lepas period tak datang cek upt naik dua double line alhamdulilah sekarang 25week dah lagi tiga bulan nak bersalin.

Saya cucuk depo jadi period panjang jadi saya dah stop sebab ganggu saya nak puasa ganti puasa solat, ni sekarang saya baru start pil perancang, tp alhamdulillah berat ok yg tak ok tu period jd lama

2mo ago

lama sangat ye sis kalau period? darah keluar sikit2 atau banyak? maaf tanya

Sy pun tahu badan sy naik sebab depo.. tapi nurse awal awal dah warning sy kalau naik berat badan jangan salahkan depo, tapi salahkan diri sendiri tak jaga makan 😴

Depends on orang. Ada yg tak makan pape perancang pun tetap naik sbb jenis badan dia gitu. Saya makan pil makin kurus adalah. Selera makan banyak juga padahal huhu