Klinik Kesihatan Antenatal Check Up

Hi mummies, anyone knows what time should I reach at klinik kesihatan for the very first time for antenatal check up? I'm planning to do both at private and gov. Any idea what are the docs that I need to bring?

43 Balas

For my experience, go to klinik swasta at 8weeks pregnancy, scan & ultrasound heartbeat baby, if dah dgr hearbeat baby semua then can go to KK bukak buku pink, bawa gambar scan yg dh buat dkt klinik & document.

kalau ikut klinik KK 3bulan ke atas.. tapi kalau nak pergi awal.. 6/7w pun dah okay buka buku... but even you pergi early morning ataupun lewat you tetap kena tunggu lama... untuk buka buku merah memang lama... biasanya klinik akan settlekan yang temujanji duluu..

3y ago

Time saya 6 minggu saya pergi ke kk lepastu saya just kene buat ujian air kencing mengesahkan hamil cas rm25 Then nurse suruh dtg pada 12 week untuk buka buku pink

Saya baru buat tadi utk 8 minggu. Nurse kata kandungan sehingga 12 weeks blh datang buka buku Pink. Untuk anak first, digalakkan buat awal. Sy kene bawa IC n copy sijil nikah 3x. Kene kol KK yg berdekatan dgn rumah, buat appointment. Mcm saya, kene dtg jam 8am sebab lama prosesnya banyak. Akan ada amik darah, air kencing, berat semua tu. Ni utk gov.

2y ago

Kena pegi kkia ke kk saja pon boleh sis?

2 salinan Sijil nikah atau sijil daftar kawin Gmbr ukuran passport suami dan isteri x (2 keping isteri & 2keping suami) semua ni d perlu kan tuk booking. Smpi awl dlm jam 730am at least dkt klinik dah. Sbb byk benda mau kna buat. 😊 For booking antenatal at least 11 week dah ble buka buku dah. B4 u reach 12 week.

For kk I went early in the morning around 7.30am. They asked for my ic and copy of sijil nikah. The sijil nikah copy will be returned back to you. Better go when you're around 8 weeks and above. I got a few health issues so they accepted even when I'm around 7 weeks.😊

Hi mommies...sy call dulu KK tanya dn KK dh bagi date/time utk appointment...Utk KK tmpt sy doc yg perlu dibawa ic,sijil nikah,bil utility utk pengesahan alamat Dan pic scan kt klinik swasta..better mommies call dulu KK terdekat sbb skrg dh ssh walkin...

1st sy g klinik swasta utk cnfirmkan upt..then bila dah cnfirm pregnant, baru call kkia set tarikh app utk bukak buku..kkia sini takleh walkin utk bukak buku pink..nti kkia akan gtau tarikh 1st app bila..sy rqst app ptg 😊

saya masok 9minggu baru pegi . nurse cakap okay ja just jangan selepas 12minggu .. just tunjuk scan tu sebagai bukti then dia amek detail pasal kita . nurse bg appointment untuk next , baru dia check darah sekali husband semua ..

the best time is before 12 week. go to the clinic first and they will give you an appmnt and tell what you should bring during the appmnt

Kena pergi kk n set appointment mommy then nurse akn set appointment date bila.. dtg bawa sijil nikah ori n copy. Ic husb n wife.. before 7.30am kena ada.. sbb mmg ramaiiii.. I ni still duduk lg 😂