Baby.. Malam je meragam

Hi mummies. Ada tak yang berpengalaman baby baru lahir 20hari start meragam time malam sampai ke subuh.. nak cakap tak cukup susu, susu dah kasi sampai terjeluak..minyak telon dah sapu semua, pasang ayat2 quran. Still menangis. Dukung pjuk2 lena sekejap pastu terjga balik. Siang okay jee tidur lena, kejut minum susu pun ok je lpstu sambung tidur balik 😔

16 Balas

Normal...sbb biasa baby ni mengajar kte pengalaman baru...kte da jd ibu...dia ajar kte sabar...dia ajar kte korban masa tidur kte..mcm2 lg kan...ank 1st sy dlu hari2 ngs 12mlm smpai 3 pagi...nk brdukung je...gilir2 la kami laki bini dukung..mmg mengantok xleh nak kata...last2 bwk jumpa ustaz kwn ayah sy...mmg ada yg ganggu dia..sbb pelik ngs masa dia tepat 12 smpai 3..hari2...kalau ngs harini 1 pagi esok 3 pagi lain2 masa xpe...kteorg pelik 12 malam je dia stat 3 pagi dia lena smpai esok...sbb kteorg berdua je...rumah 3 bilik..ustaz tu kata solat kt semua bilik...mcm subuh bilik ni zohor bilik tu...pintu bilik jgn tutop..bia trbukak...sbb x guna lg 2 bilik...x tau just share pengalaman yg sy ada...

4y ago

Ohyeke.. tq sis for sharing.. normal la ye sbb kita masih belajar lagi xtau dia nangis sbb sakit ke apa..

Baby kecik lg tak leh beza siang mlm..mungkin die lebih byk tdr waktu siang jadi mlm die nk main.mcm ank sy siang dgn mlm same je.tdr sekejap bangun nangis xthu knp..xde pglman jdi buntu..skrg 8 bulan da ok sikit waktu tdr..kdg2 mlm bgun utk main gak😅..ade org kate baby dlm hari xleh tdr dlm gelap..cube sis tdr dlm terang sikit..atau mungkin baby sis jnis high demand..sis leh join fb baby language die ade ajar utk handle baby high demand,colic.byk membantu sbnrnye tpi sy lambat jumpe fb tu.

saya pun x pasti sbb keadaan bayi berbeza. bagi saya bila siang hari beri bayi susu 2 jam sekali or 3 jam so waktu tidur dapat dikurangkn...sbb umur bayi mcm ni mmg akan tidur sentiasa..mlm biasa saya tidurkn bayi sblum 10mlm so bila umur bayi meningkat ibu sudah tau waktu tidur anak dan bayi akan trjaga malam bila lapar mnyusu shj....ibu pun pun rehat tidur brsama bayi dgn selesa

4y ago

siang saya BF 2jam or 1 jam sekali saya akan kejutkn bayi kalau breast penuh...or saya pump simpan...skrg anak dah 6 bln saya susu mgikut bayi sbb waktu tidor bayi dah berbeza....now saya beri susu formula dab BF....bila mlm just ajar BF shj sbb senang ibu x penat nak membancuh susu botol kan....ibu pun boleh rest bersama anak bila malam

Psg kn surah2,brzikir ke biar dia tido lena klu mlm,klu mlm kn sunyi tu lh dia asik trjaga je,siang dia lena sbb bnyk bunyi2 coth kita psg tv ke radio ke klu siang,bby dduk dlm perut pun mcm2 dia dengar kat dlm rahim kita...

4y ago

Aah dah pasang surah2 dari start asar sampai ke pagi. Sama je malam dia meragam jugak

baby saya pun macam ni. siang okay. malam je menangis, lambat tido. sebelum ni okay je. dia dah masuk fasa lain kot. Ade fasa dia akan okay je, Ade fasa dia perlukan perhatian. kita enjoy jelahh walaupun berhuhuu

Bilik awak sejuk ke?? Sbb dlu anak sy pon mcm ni.. Meragam bile nak tido penat fikir kenapa rupanya dia xselesa bilik tu sejuk sgt sbb bilik tu mmg xde kipas ade econ je.. Bile bawak dia ke ruang tamu bru dia nak tido..

4y ago

Oooo baby lain2 kan..anak sy dlu..kipas hala kt dia saja sejak baby...tp kipas dinding no 1 la bukak..cpt peloh..kalau panas ngs...kalau sejuk lena ...

Itu normal. Sebab dia baru nak biasakan n suaikan diri dgn dunia luar. Nanti dah lepas hari, dia akan okay dengan sendirinya. Bertahan laa mommy awal2 ni 💪🏻

4y ago

I see..ramai cakap normal buat kita rasa lega la sikit. Thank you sis for sharing info 💕

Siang tdo lena. Malam dia ajak maen la. Bedung baby + pasang white noise. Bedung + puting + white noise. Bedung + puting + buai + white noise. Try antara 3 ni

4y ago

I see.. okay saya try. Thank you for sharing info 💕

sama dgn baby sy dlu.. smpai naik hantu sy geram .. sy kol kak minta ambil tggl d rmhnya trus ok.. kak ckp mmng bgtu baby kadang2 Ada angin2@mood x bgs 😅

4y ago

sabar2 la mom dlm 3 bulan pertama mmng baby bnyk ragam nti pas 3 bulan ok sdh tu ..

Mungkin sebab bising, anak saya memang xboleb bising langsung dia akan dengar.. sampaikan kitorang kena cakap macam bisik2 dahhh..