Baby susah tidur malam

Masa baby baru lahir tu memang senang nak di jaga,sebab baby asyik tidur.Bangun dan menangis pun sebab nak susu dan buang air besar je,lepas tu tidur balik.Memang saya cukup tidur pada waktu pantang. Skrg baby saya dah sebulan lebih(dah nak dekat 2 bulan).Skrg ni tak tahu kenapa baby makin cerewet lagi2 pada waktu malam.Malam baby kuat nangis dan taknak tidur.Dah bagi susu ,tukarkan pampers,dgrkan ayat2 Al-Quran baby tetap menangis ,bila dodoikan pun baby tidur kejap je tak sampai 5 minit dah bangun.Saya dan suami sampai tak tidur malam nak tenangkan baby.Baby selalu mengamuk dan menangis tanpa sebab.Kadang2 baby berjaga sampai ke pagi. Waktu siang pulak baby senang tidur ,senang nak di jaga .Bising mcm mana pun dia tak terjaga langsung.Baby asyik tidur dari pagi sampai ke petang.Bangun pun sebab nak susu je lepas tu tidur balik. Saya sebagai ibu rasa tertekan sebab tak cukup rehat.Rasa penat nak jaga baby sampai tak tidur malam😭😔 #pleasehelp #ingintahu #firstmom #seriusnanya #bantusharing

6 Balas

dlu dia kalau gelap mmg xkan tidur sy dodoikan jugak leps tu letak jaga last2 bila dia tidur tu la sy letak dia dekat lengan pstu pasang lampu tido dia okay alhamdulilah tidur , memang kalau tidurkan dekat lengan lama2 memang sakit tangan , jd sy ajar dia tido dekat sebelah sy peluk dia , mula2 tidurkan dekat lengan lepas tu bila dia dh deep sleep sy letak dia atas bantal lepas tu dekatkan dengan sy alhamdulillah sekarang janji ada org sebelah dia boleh tidur cuma kadang2 tiba2 kembung perut dia meragam juga kena urut jugak dulu dia xnak tido je kembung sekarang pakage nangis , sekarang dh 1bulan 29 hari ,kalau xde kembung perut dh tukar pempes dh selesa semua mungkin dia tengah nak beralih bulan tu , cuba awak baca tentang growth spurt dia perangai anak bila berubah bulan dia lebih manje dan sebagainya 😀😀😀

Sama dengan baby saya. Dah sebulan lebih jugak umur dia. Siang mmg akan tidur je. Malam dalam jam 10pm n 12am akan terjaga kejap untuk susu n tukar pampers. Tapi yang betul2 mencabar pada jam 2am/3am sebab baby mmg terus terjaga n menangis even dah menyusu n tukar pampers. Mmg berjaga sampai ke subuh. Menangis yang high volume pulak tu. Once dah dodoikan, dia tidur. Tapi bila letak kat katil dia, start terjaga n menangis. So apa yang saya buat utk time frame tu, saya akan riba n bagi dia tidur kt lengan saya je (saya akan tidur duduk bersandar kat katil). Biar baby rasa dia dekat dengan jantung saya. So far, cara ni mmg berkesan sbb dia akan tidur terus n takkan terjaga dah. Cuma as parent, kena pastikan awak n baby mmg betul2 selesa n selamat dgn kedudukan korang.

awak kena ubah time tido baby. kenapa baby tak tido malam. sbb baby awak dh tido byk waktu siang. awak yg kena ubah time sleep baby awak tu. waktu siang awak kena bg dia bnyk bangun. elakkan baby tdo lama. supaya mlm baby xberjaga

1y ago

awak jgn gelap bilik terus. cuba dim kan lampu. kemudian pasang white nose atau zikir.

baby sye penah mcm tu 1 hri... next day sye kejut dye pukul 2 ptg.. 5 ptg.. kol 10 mlm... lps tu tgh mlm dye bgn skali je yg btol2 tjaga dlm 1-2 jam..

akak Cuba kurangkan baby tidur waktu pagi. main2 dgn baby. ajar baby difference waktu pagi and malam. try buat sleeping schedule untuk baby.

sama mcm baby saya. siang tidur lama mlm bjaga. tapi ada waktu dia. esknya pula siang asik bjaga je mlm tido lama