Najis hitam

Mslh hb low. Tukar obimin kpd maltofer. Sejak 10 hari makan maltofer, najis sgt hitam. Org ckp najis hitam iron tinggi. Kita dh syok ingt naik hb 😂 Tp baru je kelmarin pii checkup hb dekat swasta, masih low jugak. Sedihh betul. Tp Dr ckp oral tablet mmg ambik masa sikit utk berfungsi. Hrm..

12 Balas

mgkn ubat x serasi kut sis..cuba try iberet folic 500..n ikut tips2 yg 2jam before/after makan+enhance absorption iron dgn vit C..sy Dr bg mkn iberet 2 kali sehari..alhamdulillah drpd 9.0 skarang dah 11.7..harap2 dpt la maintain or naik lg lepas ni..faham sgt perasaan risau bila low hb tu..sis jgn stress2 ya..in shaa Allah Dr ada je plan B plan C dia..klu oral tablet x jalan jugak lepas tukar ubat biasanya diorg akan tukar plan pd injection..x jalan gak..last skali guna drip..every problem has solution..no worries ya😊

Sama weh😅first trimester dulu mkn xmkn iron semua elok aje sblm ni hb 12 lbh..lepas ambil obimin drop jadi 11 lbh tukar ke zincofer drop ke10 then dr soh ambil iberet folid pulak xtau lah hb hari rabu ni next appment.Najis mmg hitam betul tpi tuh lah xtahu kenapa cara mkn dh ikut ..segla cafien dh berbulan xambil,semua buah sayur dan food utk tmbha dh mkn hari2😅

sebelum sis mkn something tu, tnggu after 2 jam. baru mkn maltofer. sbb sye pun mcm tu juga.. dari obimin, tukr g zincofer, tp hb still low jugak, last2 doctor suruh tukar g maltofer, naik sikit, tp cara saya mkn salah, lepas makan, terus ambil maltofer, doctor sruh gap 2 jam lepas ambil meal. hopefully berkesan sis..

2y ago

ye, sy pun mkn maltofer terus lps mkn. sbb haritu Dr ckp maltofer boleh diambil tanpa gap..Dan instructions dia pun ckp mcm gitu kan, tu yakin je mkn dgn mknn 😂 harini try tukar makan sebelum mkn..

sya makan iberet ja dari awal kandungan 7.8 je tpi mkn 2jam selepas mkn atau 2jam sebelum mkn..lps tu mkn ubat tu mnum dengan air perahan limau tanpa gula.. skrg Dan 12.4 xpernah drop Naik je🥰salah cara mkn ubat pun boleh buat ubat tidak berfungsi dia x dapat serap..semoga membantu😇😇

Hmmm, I rasa ikut keserasian ubat juga. Macam saya dari awal pregnant sampai end of 2nd trimester, makan zincofer hb kadang2 turun pastu maintain. Nak jadi kan citer, I cuba maltofer. Hb naik sikit, pastu doc tambah iberet, ada peningkatan. 😂 Najis gelap tu mksdnya penyerapan iron tu okay.

samalah saya pun, dulu masa tak makan apa2 hb ok. ni doc suruh makan maltofer turun pula Hb. cara makan dah betul, najis pun hitammmmm gila. last2 drop juga HB. taktahu nak cakap apa. next checkup tengok cemana

2y ago

kann najis hitam gilaaaa. xtau iron tu ke mana 😂

najis hitam bukan bermakna iron tinggi. tapi absorption iron tu elok. memang ambil masa utk menaik jgk. teruskan makan dan elak benda yg akan kacau penyerapan iron tu ok

2y ago

ooo gitu kee.. tu lah down rse sbb tgk hb low jugak.

Selain mkn ubt iron kena juga makanan makanan bleh naikkan hb Mcm jambu batu. Delima. Ikan bilis. Kerang.. Alhamdulillah wlwpun hb sy naik turun tpi xpernah bawah 11..

iron naik normally air besar hitam dont worry Iberet the best saya dh 3rd baby semua mkn Iberet shj 1 bji sehari HB x pernah bwh 11 😉 Try n thank me ltr 😌

Sy suggest sangobion… xde kesan pape… sangobion pun ubat 4 serangkai jgk.. which is lengkap vitamin. Spjg khamilan semua anak mkn yg tu je.. hb cantik 12 n 13..