NAJIS MOMMY HITAM

Hello mommies, ada tak yang dekat sini makan MALTOFER CHEWABLE pastu najis warna hitam pekat? risauu laa saya. if yes mmg najis jadi begitu, lega sikit saya mungkin disebabkan iron dalam badan tapi if anda makan iron supplement tapi warna najis normal, then i should be worried now 😢#bantujawab #SeriusTanya

19 Balas

saya consume maltofer dr awal pregnancy samai 20w++ ( x ingat) sampai sembelit . last ii ckp kat doc KK x tahan sembelit die tukar ubat kenapa idaman dan supplement ii lain.. Alhamdulillah x sembelit tapi jadi makan je berak.. xde nyimpan dan najis tetap hitam sbb iron kan 🤭🤣

mkn moltofer folic tu najis mmg akan jadi hitam dan keras sis. jgn risau tau. byk kn minum air n buah supaya pelawasan terjadi. sebab kita pun dr 3 bln smp skrh tgh mkn maltofer fol nie 3 biji sehari. kita hb rendah sikit.

normal tkde apa2 tu sbb sya mkn lgi lh doktor suruh 3x sehari ne dh selamat bersalin Alhamdulilah tkde apa yg penting minum byk air sbb pengambilan tinggi zinc ne kadang boleh buat jadi sembelit

Saya pun makan maltofer najis warna hitam & berbau mcm hanyir ubat tu. Saya pun mula risau tapi saya fikir mungkin kerana ubat tu

Normal je tu awak if makan zincofer ke maltofer. Sebab tu ubat tambah darah dia affect colour najis which is normal

Apa yang saya tahu. Kalau makan iron tablet memang normal najis hitam. Maksudnya iron tu diserap elok.

sama, maltofer buat najis hitam dan cirit birit, dh tukar iberet pun masih mcmtu juga cuma x cirit dah

Semua ubat sama je najisnya..mmg akan jadi hitam sebab iron dalam ubatt tu..jadi ia normal je

Doktor saya kata normal sis sebab ada iron dalam ubat. Yang tu buat najis jadi warna hitam.

Ya makan ubat iron tu normal. Saya tahu pun misi bagitahu. Mula2 saya pon macam awak takut