first pregnant..

hi..momy semua..saya nk tnya momy smua,start kne minum air gula kandungn berapa weeks??

24 Balas

Kalau family ada diabetic history, kena minum 2x, dlm waktu 12w & 28w.. kalau xde, skali je minum masa 28w melainkan berat bdn kita mendadak naik, then diorg akn awalkan minum air gula..

sy tak ingat dah week berapa. yg ingat kena repeat sampai 4 kali, kali ke-4 baru jadi 😅. yg lain sebab muntah-muntah. jadi batal. fasa alahan teruk.

kalau sy weeks ke 16..n then repeat hritu weeks ke 28.. kalau berat naik mendadak akan repeat 2x.. if tak.. sekali shj..

Bergantung kalau family ada sejarah kencing manis, kena minum awal 16w dan 28w utk second time.

Mcm saya 14w.. Sbb mak ayah ada kencing mnis.. Lepas tu akan repeat lg 26w nanti.

Mula2 16 week. Lpas tu positif covid-19. Jd cancel, 27week baru minum.

Sy masa 12 weeks. Myb sbb bmi lebih 30. Alhamdulillah lepas 😬

depends pd umur sis. sy umur 32,doc ckp mnum air gula 28week

alhamdulillah 36minggu dah skrg xpernah minum air gula lgi

saya nurse dah bgtau cukup 16w kena minum..skrg 10w..