Mata berair dn ada taik mata

Hi moms,bby start 2mnggu ada taik mata dn berair bela kiri je tp mata x merah.dah tnya dktr misi tp mereka kata biasa je bby memang ada mcmni lgi2 cuaca skrg panas.nti akan stop sndri.skrg dah 2bln still ada,.ada x mom2 pengalaman mcm ni?any tips..?skrg ni sy lap2 bersi je dgn tuala soft2 basah suam2 air,kdg tuam2 area mata.

21 Balas

kes awak sama macam saya , tapi mata sebelah kanan . nurse kata ok tiada masalah cuci pakai air suam saja ,begitu juga doktor kata tiada masalah ,kecuali bengkak atau merah kena jumpa doktor mata . saya pun cuci mata anak saya setiap hari dengan air suam ,tetapi masih bertahi mata , nak masuk 2 bulan juga mata anak saya bertahi berair macam tu . saya pun rasa kasihan pada anak ,mata tidak pandai pulih . saya ke klinik jumpa doktor , doktor kata ada jangkitan pada mata anak saya , lepas tu doktor bagi ubat titik , alhamdulillah sekali titik saja mata anak saya sampai sekarang tidak bertahi dan berair pulih dengan baik ..

saya ada penglmn begini 2x … pada saya jika tak merah dan baby punya mata ada respon tk mngapa.. bayi saya kedua mata berair dan bertaik hijau .. nurse kata jangkitan kuman dan perlu ambil drh.. tapi saya hanya berikan susu ibu dan lap bersih guna kapas dan air bersih , atau air yg beli di farmasi khas utk bersihkan mata baby.. tk smp 2 mnggu dah ok.. 2x terjadi dan alhamdulillah tiad apa

Sama macam baby saya. Awal2 selalu risau lama juga sampai 2bulan. Nurse pun kata xpayah risau dia ckp normal ada bayi macam tu. Saya bersihkan je pakai kain, Kadang2 amik kapas letak air suam dan bersihkan sampai dah jd rutin. Tahu2 dah xda. Xperasan bila dah xdanya

12mo ago

ye,risau jg ni.kdg2 terfikir nk bwa jumpa dktr mata.Dah jdi rutin harian memang sis tiap masa nk bersihkn.sllu lap dgn air suam,tuam2 mata bby.kdg kecian tengok.

lap guna air suam, sekali lap kapas lain, sekali lagi lap kapas lain. jgn patah2 balik lap guna kapas sama. eh faham ke 😂 lap 2-3 kali sehari. kalau lap patah2 balik kapas sama nanti kuman tu terkumpul je kat mata tu susah baik.

sya prgi jmpa doc pkar kanak2..doc suruh urut dekat tepi hidung dekat ng mata ..urut secra mnurun..kemungkinan ada blocking saluran air ke hidung...sya buat alhamdulillah dah semakin berkurang lg stu susu ibu pon okay...insyaallah

normal sis sbb ank sya pon mcm tu jga sya ni smpai rsaw xtau cmna nk ckp tp bila jmpa pkar dy ckp biasa sbb bby dy pnya saraf xfngsi ngn elok lg .. tp sya lap n brshkn ngn elok ja.. lma2 dy akan hilng

anak saya dlu mcm tu mata berair dgn bertahi dri lahir smpai 4@5 bln x slap..slagi x naik staon doc akan cakp normal.. kena rajin lap gne kain bersih.. alhamdulilah skrg dh 2thn lbh xde jd.

baby sy mcm tu jgak ms newborn..misi ckp normal sbb cuaca panas..sebulan lbh xlega..sy cuci dengan air suam guna kapas..pastu titik air normal saline dlm mata..alhamdulillah lega

Betul tu. Okey je selagi Tak merah. Macam anak Saya pun sama lama lama dia akan ok. Cuma cuci je dengan air filter macam coway ke apa dan lap pada mata dia guna cotton ball

anak sulung saya dulu pun mcm ni.. anak sya ke 2 2 mta berair dn taik mta bnyk. sllu lap bersih and rajin ttiskn susu bdn kt mta dia alhamdulillah cpat smbuh

12mo ago

owh yeke .. xpe awak rajin je lap dgn air bersih kalau boleh guna air masak .atau air yg dah tapis .. nanti baby g kk chekup bulanan awak boleh trus bgtau psal mata dia dekt nurse klu serius nurse rujuk doctor..