Mata berair dn ada taik mata

Hi moms,bby start 2mnggu ada taik mata dn berair bela kiri je tp mata x merah.dah tnya dktr misi tp mereka kata biasa je bby memang ada mcmni lgi2 cuaca skrg panas.nti akan stop sndri.skrg dah 2bln still ada,.ada x mom2 pengalaman mcm ni?any tips..?skrg ni sy lap2 bersi je dgn tuala soft2 basah suam2 air,kdg tuam2 area mata.

21 Balas

ank pertama sy mcm ne... petua paling berkesan.... air rendaman silver dgn bunga raya... titiskan sdkit ke mata yg bertahi mata...insyaallah sembuh...

Sy alami, tp cuma tahi mata. Up to 3-4 months then xda dah. As long as x merah etc no worries. Just lap je dgn kain bersih ok mommy 👌🏻

1y ago

yee..cuma taik mata je.tq mom.

lap gunakan sapu tgn bersih, dgn garam sikit yg dilarutkan dlm air suam. repeat 2-3 kali sehari. insyaAllah ok. anak sy haritu pun mcmni jgk.

anak sy dulu umur sebulan taik mata setiap masa sampai melekat kelopak mata tu . sy calit sikit air susu bdn . lepastu dh xde dah

anak saya pun macam tu jugak. doktor ajar untuk urut kat tepi salur air mata. keep cuci dengan kapas bersih jugak. lama lama hilang

12mo ago

Yaa.

Baby sakit mata tu sis. Anak saya pernah kena macam tu sbelum ni, bawak pergi clinic Dr bagi ubat, pakai 2-3 kali terus ok

Kadang sebab sebelum nk mndi kn bby tangan kite ta cuci betul,kut bru lps mkn ka msak ka, sbb tu kdg

Petua org tua letak susu bdan dlm 2 titis 😅 stakat nie cuba okey la

12mo ago

sye buat mcm ni alhamdulillah 2 3 hri dah ok

Anak sya juga macm tu dulu sis. dah 4 bulan. stop sndiri

normal je puan,jgn rsau ya..