sarung tangan

Hi moms, umur baby brapa bulan x perlu pakai sarung tangan? ??

34 Balas

Potong kuku time dia tido. Kalau boleh pakai alat yg tumpulkan kuku tu supaya tak tajam. Calar muka tu biasa la tak boleh elak. Jangan pakai sarung lama sgt. Lepas pantang boleh la bukak. Kene bagi dia belajar sensory. Kalau tak dia genggammm je tangan tu. Sebab dh dua bulan nnti dia gigit2 tangan dah.

Bby sy dlm hari pun dh xpakai sarung tgn..haha..jnj kuku pendek..sbb anak2 lasak mak aaiii...lps mndi pakai elok..5minit kemudia..sabelah kt kepala..lg sebelah nyorok kt belakang bdn..cmne dia buka pun xtau..😂

Lahir2 je pakai mse dkt wad sbb kt wad tak de pemotong kuku. Dah balik rumah, bleh potong kuku bby, mmg tak pakai lgsung mitten. Mitten ni utk elakkan bby cakar muka je. Kalau sejuk, kn bedung bby skali tgn?

Pernah baca dlm artikel xpakai sarung tangan xpe utk dia belajar nak “explore” dunia by touching. Tp make sure kuku dia pendek. Kalau sy seawalnya la. Maybe dlm 2 minggu.

Sebulan.. Tapi tengok laa tak lama kemudian.. Habis bercalar balar muka.. Luka sane sini sbb kuku die.. Nk potong, tgn xreti dok diam.. Potong pon takat yg blh jr laa.. Hihi

Saya pakai 2 minggu je. Mmg mula bcalar sokmo kulit muka. Tp lama2 dia dah pandai gosok muka dengan blkg tgn sbb taw kalau guna jari akan luka😁😁😁

Saya sbulan bukak dh. Tapi on off. Sbb dia cakar muka. Bila dh makin besar dia dh pandai tak cakar sbb tahu sakit. Pelan2 je sis. Sentiasa pantau anak.

Sarung tangan kita pakaikan sebab tak nak bagi anak cakar muka ke. Saya biasa pakaikan anak masa dalam pantang je. Pasti kan kuku anak sentiasa pendek.

Anak sy seminggu sblm sebulan dh buka..tp kene rajin potong kuku..kuku baby cepat sngt panjang..biasa 3 atau 4 hati je dh kene potong..

sy pakaikan smpai 7 hari je, pas bercukur,potong kuku, x pkaikan dh. tp bile org tua tegur suh pakaikan,pakai je la, amik ati..😊