Pakai sarung tangan

Baby saya 1bulan 10hari , kalau moms bagi baby pakai sarung tangan ni sampai baby berapa bulan ye? #firstmom #seriusnanya

24 Balas

Dr ank 1st smpi ketiga xpernah pakaikan sarung tangan. Ada ka juga sesekali dia menggagas muka telinga calar la juga tapi tidakla berdarah2..Garis sikit2 je. Lagipun saya sentiasa pastikan kuku baby sntiasa pendek. Tp sya pkaikan anak booties /stokin. Bila da 4 bulan ke atas pakaikn stokin bila perlu dan pada waktu malam. Sebab nak develop sensory pada baby. Lagipun dia da mula meniarap, lepastu sibuk nak angkat2 punggung nak merangkak. Saje biar dia rasa guna deria dia. Tp malam memang wajib pakai stokin sampai skrg sebab anak jenis xmau selimut.

nurse saya cakap after sebulan dah takperlu pakai sarung tangan pun takpa sebab dia nak gerakkan jari dia so malam malam pakaikan sarung tangan lah + bedung sampai 2/3 months . nak latih dia saja . tapi makesure tak kuku baby tak panjang + kena jaga jaga takot tercakar/tercucuk mata .

Saya hari tu xsilap 3bln da xpkai srung tgn. Bg pakai bkn ape...tkot kuku dia tajam kang kena muka nanges plak haa..da calar muka 😅😅 Nak ptong xbrani lagi 🤭🤭 lpas 3 bln tu sy da branikan diri ptong kuku baby. Sbb jari pon da montok² skit time tu.

Saya sebulan jaa untuk sarung tangan . Sarung kaki dan bedung masa dua bulan . If cuaca sejuk pakaikan je . Barut pun kdg baby saya nak pakai kadang tak . Dia rasa tak puas kalau semua tu ada sebab dia banyak explore kaki tangan then tummy time lagi dia tak selesa .

saya pulak, 3 minggu berpantang je bagi dia pakai sarung tangan. lepastu tak dah sebab nak bagi dia explore tangan dia. cuma pentingnya mummy kena potong kuku dia alwaysss kalau nampak dah panjang tu risau tonyok tonyoh japgi tercakauuuu hihi. kita pun first mom

Saya ada baca article. Baby seeloknya jangan dipakaikan mitten sebab nak rangsang deria sentuhan. Dia nak pegang2 mommy dia. Tapi kalau nak pakaikan juga make sure after sebulan tanggalkan.

Saya pulak anak masuk 2 bulan terus tak pakai dah.. pakai bedung yang jenis zip tu elok tangan tak terkeluar… so selamat tak cakar muka🥰 stokin kaki masih pakai smpai skrg. Anak dah masuk 3 bulan dah ✌🏻

sy minggu ke-3 da potong kuku baby terus xpakai mitten.. stoking pakai time cuaca sejuk je.. kdg ade org da 2 bulan pon masih pakaikan mitten, sian baby tu lambat rangsang/perkembangan..

Sy pakaikan mitten pada baby sy 3 hari saja. Lpas discharge balik tu terus potong kuku die. Calar sikit2 muka tu biasa lah. Bg die cepat explore surrounding.

2y ago

Sama! Plus asal pakai je asyik tercabut last2 tak pakai kan langsung 😂. Bedung pun dia rimas

sy 3 mggu dh xpakaikan mitten sbb bila mnyusu dia suka raba merata. so biarkan dia explore. cuma bila kuku dia dh pnjang xsempat potong sy pkaikan skejap2