tips please!!!

moms macam mana nk tambah berat badan?..1kg pun ok laa..alahan xde..makan dah bnyk tpi stay tak naik..dri awal hamil sampai 17w tetap 48kg ?asyik kena tegur kat nurse je. .

20 Balas

Saya pun nak tambah berat ,berat normal 50kg . Sekali mengandung turun ke 48kg@49kg larinya sebab alahan muntah dan tiada selera makan. Penah Kuat makan manis cth coklat, kek, jus buah hari tu sangkut diabetes pula sampai kena minum air gula. Nurse risau nnt baby besar dari ibunya kalau ada diabetes. Lepas tu xlalu makan sebab takut sangkut diabetes lagi includ alahan masih ada. Nasihat saya makanlah makanan yang seimbang banyakkan makan buahan,protien dan karbohidrat. Insyaallah naik. Susu paling penting sbb cepat naikkan berat badan

Sama sis 😂 dr 1st trimester x naik2 dr 55kg..bru jer naik 1kg msok 27week..saya gdm on diet.. Tu pun jenuh pkir apa nk mkn.. Smbil control gula smbil nk bg berat naik.. Stress jga dbuat nya.. Last2 saya mkn jer apa say nk mkn tp msh dlm kuantiti yg skit.. Lasst2 naik juga berat even sekilo jerr.. Dlm kes mcm saya gdm normal jer brat x naik sbb jga mkn..

Kena makan secara consistent. Makan makanan yg berkhasiat. Minum susu. In shaa allah akan naik nnt. Mgkin week 20 ke atas baru mendadak naik sikit. Mcm sy dlu first bukak buku pun 48kg then , 16 w naik 49kg then masuk week 20 baru naik 50.5kg. Hehe

Sya ada gdm and alhamdulillah normal je bacaan. Tp Saya dr mula mengndung smpaila skrg dh 31 mggu, berat bru naik 1kg. Dr just pantau je sbb bile check up, smue ok je.

Saya pon mcm tu. Lepastu saya makan benda manis mcm donut coklat, makan coklat, terus mendadak naik. Lepastu baru saya control makan. Alhamdulillah naik sikit2

Tx pe mantain j.. nanti bila dah 7 I bln dia akan Naik sendiri berat ye.. time tu selera mkn menjadi jadi mcm saya n.. dah hujung2 n selera mkn lain mcm..

Saya 5 bulan ++ baru berat naik , sbelum2 ney berat turun ckit xpown consistent ja tiap bulan 😀 makan still mcm biasa ja dan xda alahan pown

Normal tu sis. Saya dulu pun macam tu. Tapi nanti slowly berat akan naik. Sekarang saya tiap minggu checkup, tiap minggu berat naik 1kg 😂

saya dah 8 bulan pun berat baru 51 kg.. mmg tak naik sangat.. relax ja.. nanti dah 20 minggu ke atas dia akan naik sikit sikit lagi...

Kene makan kerap je sis.. Sy pon mcm sis badan susah naik.. Tp masa pregnant anak kedua nafsu makan mencanak2 mmg naik berat..