TIPS SUSU IBU BANYAK?

Hello moms.. boleh tak kongsikan Cara untuk banyakkan susu badan? Mentua tegur yg susu badan saya xcukup. #firstmom #pleasehelp #ingintahu #bantusharing

14 Balas

Nak susu banyak selain amik booster yg mcm2 kt pasaran, kena jaga emosi juga. Kalau asyik overthinking or risau dgn pendapat orang lain memang sure akan effect milk production. Sebab tu pakar2 nasihatkan, mummy just think of happy moment every time..plus pumping routine. Sebab pump tu umpama kita ade high demand utk produce milk. Saya ni selalu juga melawan ape mertua cakap. Saya jujur je cakap saya tak suka tips2 yg pelik2 or komen2 tak membantu. Kalau nak komen yg sakitkan hati saya, baik diam jer or balik umah takyah visit saya. Saya mmg direct je sis. Pastu nak samakan pengalaman dia & compare2. No no no. I do me. You do you. Habis

Kalau dari yg sy baca komen2 sis ni boleh dikatakan cukup je susu sis utk bby sis.. inshaa Allah cukup.. Tp sy nk bg tips jgk la klu2 nak meriahkan lg susu sis.. pagi2 buat air susu blend dgn badam n kurma.. minum je setiap hari.. sy dlm pantang suami buat gitu.. alhamdulillah menitik2 susu kuar 😊 Tp yg penting emosi sis kena la jgk stabil. Jgn stress.. abaikan klu org yg memandai2 tu.. selagi bby ok, inshaa Allah ok.. klu risau jgk.. try tya pandangan nurse dekat klinik ye

Sama mcm mertua sy, suka bg comment susu sy x ckup n suggest susu formula..smpi jd down stress asyik terfikir..tp sy tgk blk condition baby..ape yg penting berat baby bertambah, kencing berak helok tukar pampers byk kali..pandai comment tp x tolong pun time kte memerlukan 🙄 Jdnya sy decide abaikan shj nasihat beliau utk elakkan susu drop..jd teruskan usaha full bf sis 💪🏻 Insyaallah rezeki susu utk anak sentiasa ckup..take care urself too!

Macam saya dulu ckp anak tk knyang .. anak saya mmg kuat minum susu time newborn .. apa ley saya ckp msuk telinga kanan keluar telinga kiri .. kita yg nyusu kita thu apa yg terbaik untuk anak .. and ank saya 5 bulan un masih kuat susu .. selagi anak minum susu berat bdn naik it ok ..

awak ya-kan ja 🤣 sy pun bf baby juga. ada satu hari tu anak bnyk kali berak dikatakan susu sy tak bgus dan suruh sy beli formula. 🙄🙄🙄 padahal normal je utk baby bf. cara mau tau kalau baby cukup menyusu. awak baca je fatin pnya komen.

Layankan je la apa2 mertua ckp. X semestinya betul hehe . Sy dgn mertua, masuk telinga kanan keluar telinga kiri haha

jgn dgr apa mertua sis ckp. happy2 seja susukan anak. mesti cukup susu ibu. jgn stress ok. byk kan mkn yg sup2 dan minum air.

usia baby? macam mana mentua awak boleh tahu susu badan awak tak cukup. cuba share?

7mo ago

1. Kerap susukan baby 2. Minum byk air 3. Minum horlicks/ air suam Ini yg sy amalkan. Semoga membantu. 💪🏻

Makin banyak baby awak minum susu awak, makin meriah susu awak sebenarnya.

8mo ago

saya tlg jawapkan yea. breast awak keras/bengkak/padat tak menandakan susu awak banyak ye. dan breast awak lembut/lembik pula tak menandakan susu badan awak berkurang. penghasilan susu badan ni terhasil dr permintaan baby awak. kekerapan baby awak menyusu tu menandakan susu badan awak sentiasa ada. jadi tak perlu fikir berapa bnyk susu yg awak boleh produce. just feed your baby on his/her demand okay😊. no need to worry

org cakap lubak putih boleh banyakkan susu ..kena minum banyak air ..