Tak pandai direct feeding

Hi moms. ade tak kat sini sama mcm sy? sy tak pandai direct feeding 😌 banyak kali mencuba sampai ank nangis ii. buat sy give up & rasa nak nangis. skarsng sy cuma pump susu je bagi botol 😌😌 firstmom, kadang ii rasa gagal jadi seorang ibu 😌😌

8 Balas

huhu i pn struggle direct feeding due to bby i warded n i pun warded dkt 5-6days so dia nipple confuse since kt wad kena minum susu hosp bg susu formula . so blk rumah tu mmg struggle , i have to pump and bg formula at the same tme , tp i try mybest utk direct feeding dia . mmg ssh . alhamdulliah after 2 mnggu dia dh reti masukkn mulut dia kt my nipples . hopefully u jgn stress2 sngt tme nk try susu kn dia . u kena chill , and makesure lekup mulut dia full dgn puting kita . for now i pn mix juga direct feeding n support dgn susuformula n also pump susu ! u not alone babe , jgn stress2 tau . u can do it ❤️slowly but surely

3mo ago

thankyou. i will try my best 🥹🥹🥹

Dont give up sis.. fhm perasaan tu rasa frust bila ank x dpt menyusu betul2. Nti minta nurse ajar cara lekapan yg betul. Once awk da bg botol, baby mmg akn tolak df sbb susu botol lg laju keluar. Mcm ank sy, dia ngamuk2 bila nk df, tp sy paksa jgk dia df.. dia da seronok dpt botol masa kt hospital, mmg struggle sikit la

3mo ago

yee betul memang sy frust & bila angkat dia nk bagi botol dia mencari ii dada buat sy rasa takut tak tahu kenape 🥲

Dulu saya pun ada masalah macam sis. Saya ada masalah flat nipple. Tak pandai nak direct bf anak & anak pun mcm tercari2 puting kita, sampai dia menangis kuat sebab tak dapat2 cari puting. Saya cuba guna nipple shield alhamdulillah lama2 anak pandai menyusu dan puting kita pun akan keluar.

3mo ago

thankyouu atas advice awk ❤️ nanti sy tryy 🥹

sama la Kita baby sy pn xpndai direct feeding bila BG ja dia meronta2 nangis2 bebai2 xpuas mnyusu,sy pun pump BG baby isap di botol ja,first mom jgk ,baby duk nicu 19 hari,kt sna DIA mnyusu laju2 balik rmh sy BG bf DIA mengamuk menangis bebai smua Ada so trpksa la pump BG isap botol.

3mo ago

kdg penat jugak kan asyik pump 😌 rasa nk jugak pandai direct feeding tp bila ank meronta mengamuk mcm tuu sy jadi takut. bila angkat ank nk bagi botol dia cari dada, sy jadi trauma bila dia mencari cari dada. tak tahu kenapa 😌

Sis, saya pun begini. Tapi selepas joined online class lactation counsellors, saya ada tenaga & semangat baru. Saya joined Kak Dy Lactation. Cari saja d FB.. Elakkan dri rasa gagal ya. Itu hanya membuatkan penghasilan susu badan turun. All the best & Hugs!

teruskan mencuba sis. jgn putus asa dulu. tukar2 posisi. tak selesa duduk, mengiring. kalau duduk paling best for me duduk di kerusi yg ada handle, letak bantal jugak utk support baby

jgn nangis dan give up. cepat2 minta misi kk check lekapan. bby mmg perlu masa sbb dia pun belajar sama.

sy anak nak df. tp slalu nangis mcm x ckup,kna topup formula.. pam pun x smpai 1 oz..rse sedih pla..