As a Ep Mom

Sy fisrtime jadi seorang ibu. yelah, jadi firstime mom ni kan byk mengajarkan kita mcm ii. sy ep mom & tak pandai nk df. kadang buat sy rasa down sbb bila pergi mana mana mesti kena bagi botol tapi still guna susu saya cuma entahlaa rasa malu bila dgn org sekeliling bila bagi ank botol. sy nk df tapi ank jadi rakus & menangis nangis bila nk df mungkin dh nipple confuse. maafkan mama, anak. #newmom

3 Balas

Saya pernah ada di situasi awak 5 tahun lepas. Bagi saya orang yang dah lalui fasa tu saya nak awak tahu awak jangan down. First thing memang kena pekakkan telinga abaikan je orang sekeliling. Tak ada salah langsung bagi anak botol ke fm ke. Dulu saya pun ada perasaan mcmtu and bila reflect diri balik kenapalaa aku macamtu dulu, tak enjoy fasa tu jadiknya stress dgn diri sendiri. So bagi saya awak buat apa yang awak rasa selesa, yang buat awak tenang dan tak stress. Yang penting anak dapat susu, anak membesar dengan sihat and kita sebagai ibu dapat enjoy setiap moment tu.

baby saya di ward minum pakai cup dan botol. so dari awal bila bagi breast kadang2 ok kadang2 dia bergaduh dengan breast, jadi lebih mudah saya bagi botol. kat luar pun tak perlu cari tempat nak bf, botol je. saya bagi dua2 susu badan dan formula. tak perlu down, asalkan baby kita cukup susu dan membesar dengan sihat insyaAllah.

tak perlu malu dan rasa bersalah awak :( clearly, you've done your best untuk anak you. you're great mum. kalau you nak cuba df lagi, my suggestion refer pakar spt lactation consultant. jangan sedih2 okay. 🥹🫶🏻