Takde alahan

Hello mommys.. Kandungan baru 5weeks 1 day.. Normal ke sampai sekarang belum ada alahan apa².. Cuma simptom 1 je yg saya rasa iaitu sore breast & tenderness.. Tq #ingintahu #advicepls

25 Balas

setiap org beza2 sickness tu mummy.. sy punya sickness start 2nd trimester.. vertigo, dehydrated seminggu xboleh bangun terlantar n berbulan2 jalan senget xbalance sebab vertigo.. tp start 4 weeks sy alami kegatalan kulit liang2 roma sampai bersalin.. lepas tu no morning sickness tapi lebih kepada night sickness.. petang je mula la muntah loya tu semua.. so jgn risau kalau kita xda muntah2 mual tu mybe rezeki kita alahan dlm bentuk yg lain..

alhamdulillah kalau xde sis. biasa morning sickness berlaku pd usia kandungan 6 minggu. tp doa la sis x alami. saya muntah2 smpai berdarah. time raya haritu langsung xboleh makan makanan raya 😂

2y ago

tu la sis huhu.. take care ye momi

Alhamdulillah nk 11w tapi belum ada alahan. Harap2 kekal sampai ke akhirnya.. cuma loya2 tu yg tak suka.. first preg pun takda alahan tp gugur masa 12w.. harap2 kalini selamat hingga ke akhir nnti..

Normal . Sy start 9 week baru pening2 lambat makan muntah . Masuk kereta pun pening . Badan selalu tak larat . Tak lalu makan . Tengok nasi putih dh nk termuntah . Now dah kurang n selera pun ada balik .

2y ago

tq for ur respond.. take care ya momi ☺

sy takde alahan. cuma penat dan kerap lapar. jalan sikit dh penat. mmg disuruh berehat. skg baby dh 11 week. semalam scan kat kk buka buku pink nampak baby lompat² 😅😅 bukan main aktif dia.

2y ago

waa best nya dh buka buku pink hehe.. tak sabar juga nak buka buku ni sis.. saya ttc hampir 5 tahun dah, anak sebelum ni dh 6 tahun.. so perasaan xcited tu lain macam jer mcm 1st time momi plak.. kalau anak sebelum ni saya kena evening sickness, lesu & cepat semput 😅.. kali ni saya rasa lebih kepada badan lesu, mudah mengantuk pulak

tak semua org ada alahan sis. benda ni tak pelik. dh 3 kali sy pregnant, xpernah sekali pun muntah. semua benda boleh buat and bau mcm xpregnant. tringin lah jugak nak rasa alah tu 🥲

2y ago

esok 37w. yg sulung 2tahun 3bulan. yg 1st pregnancy gugur

Pelik ke sis ada takda alahan?😅 momies semua taknak ada alahan. Alahan tu bukan sign wajib for preggymom. Takda alahan tu kena bersyukur, yg ada alahan nak bangun pun tak boleh sis.

2y ago

just self concern je sis.. kalau boleh alahan tu pindah kat somi je kali ni hehe

saya nak masuk 4week .. belum ada alahan lagi ..cumaa suami ada cakap sakit kepala ,selera makan kurang , nak muntah2 .. nak makan macam macam tapi makan tak habis .. 😅

Hehe saya pun 5 minggu takde alahan. Masuk je 6 minggu keatas, taktahan menahan alahan tu mommy🥺. Tapi setiap orang berbeza. Kalau mommy takde, bestttlaa🥺

2y ago

myb belum tiba masa nya kan momi.. harap² tak teruk lah nanti huhu

mintak2 jangan ada la..alahan... saya sampai 12 w nk msuk 13w pon still alah teruk..lembik ja bdn..rsa down truk..😭.. rsa mcam nak mati pon ada haa..😔

2y ago

tu la sis.. tp kalau dh kena jugak nanti harap² tak teruk huhu