Private hospital check up vs KK

Hi mommys & docs...pd pendapat & pengalaman korg, if kte buat regular baby's check up dkt private hospital perlu lg tak kte buat check up di Klinik Kesihatan jg?

13 Balas

1. kalau register dr awal dgn private diaorg akan bg buku pink jugak.sbb plan bersalin dgn depa.checkup bulanan dgn depa..tp regiater utk kali pertama mrmang pricy..tp tiap bulan kita jumpa pakar sakit puan..dan di scan setiap bulan.dan ada bayaran bulanan..yg bestnya dpt hadiah tiap bulan..free susu baby,mcm2 lg lah 2. register di kk..free of charge..mmg jimat.tp kna bergerak satu station ke station lain utk ditemuduga...boleh guna buku pink ni bawak ke private...tp private x akan usik apa2 dlm buku tu just baca history...dan private akan wujudkan buku pink tp utk simpanan mereka shj 3. Sy register di KK tp bersalin di private..private akan terima shj apa masalah...plan asal mmg nak bersalin di GH ..tp atas sebab yg x dapat dielakkan utk krpakaran...sy pilih private... alhamdulillah dua anak bersalin normal...insyallah yg ke3 ni pun ditempat yg sama ....

Check up kk ni more kpd penjagaan ibu dan anak.. jarang scan, tp stiap kali check up mmg kena ambil darah n urine.. wajib minum air gula skali walaupun xde mslh kesihatan.. kalau private, more kpd penjagaan anak.. stiap kali check up akan scan.. cuma darah n urine x ambil slalu, kalau xde masalah.. sy check up private je, buka buku pink pun kt private n plan bersalin kt private.. sy plih private sbb sy bekerja so bole checkup weekends.. n company husband sy cover maternity, so sy guna je since benda free kan.. hehe

Xperlu dh..sya dr anak pertama..buka buku pink shj pegi kk..lepas tue checkup bulanan sya g privet klinik..smpai yg no 3 nie cmtue jugak..kk kt sya just snap pic bgi ikut wasap jer..sbb dia nk wat detail sikit dlm buku pink stu lagi..xyah g klinik kk dh lah😅sya pun bersalin swasta jugak..Alhamdulilah selamat semua dh bulan 3 hri tue..dapt gegirl plak😍..Yg dua2 nie semua boboy kuasa dua😆😆

Kalau checkup ni boleh je kat mana2. Kemudahan utk kita kan. Ada org x sempat nak g KK sbb sibuk kerja. Pergi je swasta. Tp pastikan maklumat lengkap lah dalam buku pink, senang utk rujukan pihak hospital dan KK. Kalau tak, masa nak bersalin jd masalah. Kalau di KK mmg dia check detail dan isi lengkap2.

Saya check up bulanan kat KK & private. KK check up mmg details & free. Private tak bagi apa2 buku.. Private pula check up untuk scanning je.. Mmg details scanning kat private.. Lepas scan I kepil gambar tu kat buku pink.. Cadang nak bersalin kat private jg.. Kena buat saving ni 😀

Kalau tak ada masalah kesihatan, plan nak bersalin di swasta, boleh check up di sana je terus.. Kalau ada masalah kesihatan, better check up dua2 (private & gov).. 😁

Hr tu ada misi yg dah ulas pasal ni kat sni. Kalaux silap nak check up di swasta tapi nak bersalin d govt boleh tapi pastikan check up lengkap mcm dlm buku pink

Saya pergi both gov dan swasta walaupun planning bersalin di swasta :)

Klu dh checkup kt private dh x perlu rseny checkup lak kt kk...rseny lah...

Sy check up kat swasta je sbb tak ade masa nak gi KK. So far ok jer.