kencing kotor

Hi mommy,macam mana nak elakkan dari kencing kotor...sy minum lebih air putih pun still ada kencing kotor lagi...

24 Balas

Cranberry juice 🍒 pun elok juga sis utk UTI tapi beli yang pure and concentrated. Boleh beli kat pharmacy jenama 21st century (mahal sikit yg ni sbb concentrated) atau Mark and Spencer 100% cranberry juice (harga belas2) atau ada kat market juice jenama Marigold (cranberry and apple-cheapest less than RM10). Mmg masam sangat semua ni. Minum air kosong banyak2. Elakkan minum caffein. Lepas saya tak minum caffein terutama coffee, dah kurang sangat. Air barli pun elok dan kurangkan makanan berasid mcm seafood. Sebelum pregnant saya ada berurut juga utk betulkan position bladder. Tp sekarang pregnant tak berani nak urut lagi. Hygiene betul2 jaga. Kencing jangan tahan2. Saya pun struggle dgn kencing kotor juga sis, antibiotik banyak dah telan 🙁 ni antara yg saya cuba utk kawal and kurangkan kencing kotor. Alhamdulillah semakin okay. All the best sis 💪🏽