takut

hi mommy2...hari ini sy check up hospital,dan dr. rujuk sy untuk serah diri 15hb july ni,due sy 16hb july.tpi...tanda2 xde,bukaan pom xde...baby berat dh 3.9kg td mase scan,sy pom gdm jg. dr. bgi sy pilihan nk try induce dlu,atau caesar...sebab dr. ckp kmungkinan nk bersalin normal susah...apa patut sy pilih ? tpi sy dh redha dgn ketentuanNya ,asalkan saya n baby selamat.

29 Balas

Bersalin czer pun ok ja....pengalaman saya....39 minggu 4 hari....sampai hospital dah buka 8 cm...badan saya rendah n kecik...walaupun bukaan dah 9 ke 10 cm...kepala baby tak turun2 ke tempat sepatutnya....mula2 dr paksa saya beranak normal sebab dia jangka baby cuma 3.4 kg mcm tu...akhirnya...emergency czer sebab fetal distress....anak berat 3.82 kg....atas bawah sakit😆😆...tak kisah beranak cara apa pun...janji anak dan kita selamat....alhamdulillah....

Ikut nasihat doktor sis, sebelum mereka buat keputusan pelbagai bacaan telah diambil dan dibuat, termasuk bacaan heart rate baby and kesihatan mummy. Sbab sis ada GDM mmg susah la hospital nak bagi kelonggaran. Kecuali low risk pregnancy. Ceaser atau induce bezanya, induce sakit sebelum bersalin if berjaya, czer sakit selepas bersalin. Apa2 pun pilihan sis, semoga dipermudahkan.

Kalo baby besar almost 4kg..better czer..tp if nk try normal blh je..tp jgn salah pilih...kang atas bawah sakit..risau pilih normal baby xdpt nak kluar last2 czer...mau sakit atas bawah... Ape2 pun pilihan sis..sya doakan smua dpmudahkan...

5y ago

Kan sis..sbb adik spupu mcm tu..bwh kena gunting x jg blh bsalin.. emergency czer..da dua2 sakit..sian dia

Better czer.. Tak tunggu lama.. pukul 11pg bukaan 4cm.. Smpai 8 mlm bukaan 8cm.. Bby besar.. Sy plk berbdan kecik.. Sekali sy demam truk.. Emergncy czer.. Syg.. Jln dah 8cm.. Sbb doct kata bby sy 2.6kg boleh normal.. Skli kluar 3.52kg

5y ago

Ehh.. Tkpe2.. 😊😊😊

Takpa bersalin czer,anak saya dua org,dua2 czer...yang penting penjagaan lepas bersalin,makan sunkist,jaga kebersihan tpt czer,kena bagi kering btul2 lepaa mandi,insya Allah takda apa2

Klu scan 3.9kg kmgkinan bsar bby kuar +- 400g something. Terpulang sis nk pilih yg mn. Slalu klu gdm n bby besar doc prefer czer sbb risiko. Semoga dipermudahkn urusannya. Selamat ibu n bby

Bersalin dr segi ape pon xpe dear . Janji kedua-duanya selamat dan d permudahkan . Semoga d permudahkan urusan sis . Slmt kedua2nya yee ..

Kes awk mcm sy.. sy pun gdm and induce jgk.. ingtkn baby kecik rupanya besar. Sy try hard jgk untuk normal alhamdulillah normal 3.38kg..

Smalar kita sis,, sa edd 12. 7. 19,, smlm cek baru 1cm.. Harap2 dapat bsalin normal,, kita fikir positif ja n tetapkan berdoa,, 😇

try induce dulu sis kalo x dpt baru czer tp apa pun yg penting sis & baby selamat. smoga dpermudahkan untuk sis & baby. 😊