tips bgi bukaan cepat

Assalamualaikum. Hai. Sy skg dh 36weeks. Td scan di kk, InsyaAllah doc kate boleh bersalin normal since sy sebenarnye GDM on diet. Baby pun weight dlm 2.9 dan kepala baby pun dh turun ke bawah. Doc ade kate kalau xde tanda2 nk bersalin sblm 20hb Ogos kemgkn kene induce. Sy tahu induce tu sakit. Jadi ibu2 kat luar ade tak tips bgi bukaan cpt atau tips bersalin cpt selain dri bnyk berjln?

6 Balas

masa anak 1st.. Saya sering bersama suami untuk buka jalan sebab dulu ank 1st air ketuban kurang.. Dalam pada tu saya buat keje macam cuci baju.. rumah lama dulu cuci baju pakai tgn sebab mesin xde.. Jadi faham² lah cangkung berdiri berkali² sbb perut besau.. lagi satu jalan² ke.. Biasanya orang suggest senaman kargel..

Saya banyak cangkung. Masa 38 minggu saya start buat. Sehari sebelum bersalin, saya ke hospital sbb anak kurang gerak. Tgk2 dah buka 2cm. Doc suruh balik sbb takde tanda lagi. Malam tu buat lg cangkung. Esok subuh terus pecah air ketuban and dah buka 5cm

Sy dh 37mggu...xtw bila anak nk kluar...dok rsa bby menekan kt bawah mcm nk kluar...kjap sakit kjap lega...berjalan bnyk jgk,naik trun tgga...jln itik semua sy buat

4y ago

Sakit kn bila dy tekan bawah..rsa nk pecah bwh tu

Bykkn berjalan, buat senaman squat , bykkn bersme.. insyaallah smga Allah permudahkan Urusan Sis☺️

Buat senama kegel sis... Ada dlm utube...