Waktu sesuai untuk hamil

Hi mommy2.. sy nk tnye sikit. sy baru berkahwin pd 9/12 dan tlah brsama suami pd 10/12. Masalahnya sy skrg last period sy pd 29/10-4/11. Pd bulan 12 sy blom dtg period. sebelom ni period sy teratur cuma pd awal bulan 12 sy mengalami demam yg teruk. Sy mkn ubat demam. Ada yg ckp masalah hormon sbb tu sy blom dtg period lagi skrg . Boleh sy tau kalau mcm tu jadi ke first baby sy tu? Tq..harap sgt ramai yg membantu🫶 #firstbaby

17 Balas

Sy prnah alami mcm nih. Bln 3 nikah masa tuh dah penghujung period. Bln 4 tak dtg period, cek upt negative, tpi period cuma lari dari tarikh sebenar. Bln 5 terus tak period, cek upt ngative, rmai ckap hormon. Baru lepas kahwin hormon kita akn berubah. So period mmg boleh lari atau mmg boleh tak datang dlm beberapa masa. Bln 6 sy msih tak period. Prgi scan mmg rahim menebal. Tkde baby ke ape upt ngative tpi ada cyst n pcos. So on ubat hormon, ubat pcos bln 8 Alhamdulillah period jugaa. Bln 9 disahkan pregnant Awk jgn fkir nak pregnant cepat or stress tau. Baru lagi nikah. Bdan kita pun baru start nk berubah. Refer je calendar period awk. Andaikata dh lewat seminggu, cek upt. If negative n tak sdap hati prgi je scan takut juga kne mcm sy. Cuma period jadi terabur slps kahwin nih mmg normal.

1y ago

Samaa. Time tk period tuh, simptom tetbe mcm org preg, pening muntah badan naik nak makan manis je. Org2 tua dh sebok duk sebut ada isi. Tpi simptom tuh beza betul time blm kahwin 😂 normal tuh. Mmg akan ada orang yg risau period regular bila kahwin terus period terabur. Klau lama sgt tak period tpi upt ngative prgi je scan. Mcm sy tuh dpat tau badan naik, nk bnde manis tuh simptom pcos rupanye 😂

Sy pun pernah alami situasi cam sis masa awal kawin. Period sy regular je setiap 28hari. Paling lewat pun dlm 32 hari. Tp masa awal2 lps kawin, hormon kacau sikit.. period sy lari byk hari jugak. Sy pun masa tu tawakal cek upt guna clearblue, result tu naik not pregnant. Kami pjj awal kawen, elok je sy blk rumah sewa tmpt kerja sy terus dtg period.. apa pun kalau lewat period ni sis cek je la upt guna upt strip/casette yg murah2 dulu pun xpa. Mkn ubat demam ke apa biasanya xda mslh pun kalau xtau kata mengandung..

sis boleh buat upt utk kepastian.. tapi.. klu ikutkan sis dah missed period bulan lepas.. & klu ikutkan juga dah terlepas waktu subur sis.. tapi.. semuanya ketentuan Allah kan.. sis boleh cuba buat upt utk kepastian.. macam saya dulu.. 1st day period waktu hari akad nikah.. then kami pjj.. hari ke14 suami saya dtg tempat saya & kami ada bersama.. hari ke21 saya start muntah & x selesa.. cek upt positif tapi samar.. lepas seminggu cek semula dah jelas line.. Alhamdulillah.. anak saya skarang dah 2 tahun

baruuuu sgt lg menikah.. pengantin² baru kena fhm.. bila kahwin hormon period awak berubah.. ada cepat dari date ada lmbat.. nk lekat masih awal sgt lg.. sperm x gi serang lg ovum.. amalkn pemakanan sihat & gaya hidup sihat.. jgn stress.. mkn folid acid.. enjoy dulu moment honeymoon puas².. nt ada anak pyh ckit nk melekat ngn suami😄

kena tunggu next cycle la kan? sbb harini baru 13/12. ikutkan kalau sepatutnya awak period hujung nov, sblm nikah lg awak dah delay period sedangkan belum bersama suami betul tak? so tunggu habis next cycle ( awal jan depan ) kalau masih belum period, buat la upt. tu je cara nak tau pregnant ke idak hehe

awak bley dwload app period tracker.. pas tu bley msukkn info ble period, ble bsama suami, berapa lme cycle period.. awal2 nie susah nak predict.. yela perubahan hormon sume tu kan... kne tgk bberapa bln lps tu bru bley nmpk mcm mne flow dye.. (snang pregnant ke susah pregnant) harap mbantu..

1y ago

klu awak bsama suami tyme awak subur, pas tu next period pn delay, mgkin la pregnant.. ape pun kne tggu dlu next period ok.. dtg ke x.. then bru test upt

period teratur maksudnya tiap bulan akhir2 la baru period kan? bersama 10/12, harini baru 13/12. kalau ikutkan period nanti hujung bulan lah baru period so apa nk difikirkan? tak mungkin la persenyawaan berlaku cenggitu. sains sis. kena lebih byk membaca & cakna pasal biologi ni.

1y ago

yes betul. selalunya hormon berubah je mmg boleh kacau. tp papepun kena cek upt lah paling senang nak tahu pregnant ke tak. thanks explain apa yg sy cuba sampaikan hehe

saya period 8/2/22-13/2/22..nikah 22/2/22..mengandung ank prtma 18/3/22 jdi kemungkinan sis bleh mengandung tu atau pun sis check upt sbb sya pun mcm sis ada demam2 lpas tu tk priod check upt d klinik alhamdulillah mengandung..positif ja ya sis

sy pun pernah alami ni. demam then sy makan ubat, period jadi lambat. ingatkan preggy.😆 mungkin demam & ubat²an kacau hormon sampai sy delay period 1 minggu. hampaa.. apapun moga ada khabar gembira ya sis. jgn putus asa.💪💪

sis, tunggu dulu tarikh utk next period..kalau delay dlm 1w-2w boleh la cek UPT 😁 sementara tu blh la cek waktu subur..guna OPK atau perhatikan lendir jernih keluar..msa tu subur bersama la lagi,