Waktu sesuai untuk hamil

Hi mommy2.. sy nk tnye sikit. sy baru berkahwin pd 9/12 dan tlah brsama suami pd 10/12. Masalahnya sy skrg last period sy pd 29/10-4/11. Pd bulan 12 sy blom dtg period. sebelom ni period sy teratur cuma pd awal bulan 12 sy mengalami demam yg teruk. Sy mkn ubat demam. Ada yg ckp masalah hormon sbb tu sy blom dtg period lagi skrg . Boleh sy tau kalau mcm tu jadi ke first baby sy tu? Tq..harap sgt ramai yg membantu🫶 #firstbaby

17 Balas

Sy prnah alami mcm nih. Bln 3 nikah masa tuh dah penghujung period. Bln 4 tak dtg period, cek upt negative, tpi period cuma lari dari tarikh sebenar. Bln 5 terus tak period, cek upt ngative, rmai ckap hormon. Baru lepas kahwin hormon kita akn berubah. So period mmg boleh lari atau mmg boleh tak datang dlm beberapa masa. Bln 6 sy msih tak period. Prgi scan mmg rahim menebal. Tkde baby ke ape upt ngative tpi ada cyst n pcos. So on ubat hormon, ubat pcos bln 8 Alhamdulillah period jugaa. Bln 9 disahkan pregnant Awk jgn fkir nak pregnant cepat or stress tau. Baru lagi nikah. Bdan kita pun baru start nk berubah. Refer je calendar period awk. Andaikata dh lewat seminggu, cek upt. If negative n tak sdap hati prgi je scan takut juga kne mcm sy. Cuma period jadi terabur slps kahwin nih mmg normal.

1y ago

Samaa. Time tk period tuh, simptom tetbe mcm org preg, pening muntah badan naik nak makan manis je. Org2 tua dh sebok duk sebut ada isi. Tpi simptom tuh beza betul time blm kahwin 😂 normal tuh. Mmg akan ada orang yg risau period regular bila kahwin terus period terabur. Klau lama sgt tak period tpi upt ngative prgi je scan. Mcm sy tuh dpat tau badan naik, nk bnde manis tuh simptom pcos rupanye 😂