Brp Hari Tak Puasa?

Mommy2 dah berapa bulan dan dah berapa hari tinggal puasa? Sy 3 bulan, dah tinggal puasa 9 hari. Tahun ni banyak hari tak dpt puasa.. Biasanya 6 hari (period) je setiap tahun.. ?

69 Balas

35weeks. Dah 5 hari tak puasa. Ingatkan mengandung ni boleh puasa penuh. Baru tahu rasa sebab first baby 😅. Dah akhir2 ramadhan ni, bile tgh hari badan menggigil & rase nak pitam, so terus buka puasa. Masa tu check up kat klinik hb drop sbb kurang consume zat besi even ubat dari klinik still makan macam biasa. Tak nak paksa kalau tak larat. Risau jugak utk kesihatan baby. Ibu2 kalau tak larat jangan paksa ye, kesian dekat baby nnti tak cukup nutrition 😊. Semoga ibu2 yg nak bersalin nanti, Allah permudahkan segala urusannya. Aaminn🤲💕

4y ago

Lagi satu sbb berat turun msa pregnant.

Sy 34 week n ada darah tinggi.. So tinggal puasa 10 hari, tu pun sbb x tahan rs pusing2.. Yg lg balance alhamdulillah.. Masih gigih lg habiskan smpai waktu berbuka..kdg2 ada la gak rs lapar tu dtg, tp kejap2 gitu jela.. Alhamdulillah bby pun masih aktif bergerak dlm perut ni.. Insyaallah doa byk2 x da pape jd for both of us.. Aammin..

Sy 24week 2day....dh 3 ary tinggal puasa, sbb x sedar waktu bsahur.. Skrg bila mlm rsa sakit kat perut n dekat2 nk sahur sakit kat ari2, rsa mcm baby tendan tp sakit sangat...suami sruh stop puasa, tp sy rsa msih larat, cuma badan skrg rsa mls2 n rsa nk baring2 je🤣🤣🤣

Sy xdpt nak puasa sbb mmg alah teruk. Now dah 34w. Masa first puasa try jugak, tp bertahan smpai kul 3 je. Lepastu muntah teruk. 2nd day try lagi tp bertahan smpai pukul 12 je huhuhu. Last2 mmg xpuasa sampai harini huhuhu

Sy baru nak masuk 10w. Puasa 2 hari awal ramadan haritu je, selebihnya sy dah tak larat & shaking rasa nak pitam bila masuk tghri. Tambah pulak dgn alahan, mmg tak dapat puasa. Sedih jugak laa.

X dapat puasa tahun ni . 1st day rasa gastric. Tgh hri bbuka😅 then hari ke dua try sama juga. Lpas jak hri tu baby start kurng gerak dan kurang aktif dri kebiasaan. admit ward untuk pemantauan. ☹️

Saya dapat puasa halfday je masa hari pertama dan kedua. Lepastu tak puasa sampai sekarang sebab awal pagi perut dah mintak isi. Lepastu morning sickness pulak. Memang nak pitam kalau puasa. #4bulan

Saya 4 bulan. Dapat puasa half day je masa first ramadhan sebab muntah and tak tahan lapar. Lepastu husband tak bagi puasa sampai sekarang. So sebulan lah kena mengganti puasa nanti 😆😆

Alhamdulillah.. Tak ponteng puasa lg.. Da 36w. Kne kuat smgat minum air masak, kurma, buah waktu buka..n nasi buka n sahur bg bertenaga. Sambil buat tempahan jahitan drmh bila letih baring..

Allahurabbi sblm dpt tahu prggy boley..nie dh xboley pose..sy dpt pose 10hari shja...,😭😭😭xthan perut dgn dada sakit sgt..lmbt mkn menggil bdn kena tggu blek kje bru dpt mkn huhuhu