3 bulan bagi nestum

Hi mommy, sihat2 ke.. sy ada soalan nak tanya, anak sy sekarang 3m+ dan dia minum susu lactogen.. skrg sy stay dgn mkcik sy sbb since pkp tk boleh nak pindah lg.. sblm ni anak sy mmg mnum similac tapi skjp je sbb dia sembelit, so sy bg lactogen. dia fully fm.. Makcik sy ckp dia lapar tk kyg , tk puas mnum cuba bagi nestum campur dalam susu, sy ni cuak dah ikutkan tk boleh bby bru brapa bulan.. lpstu sy mls nk layan sbb sy tahu anak sy..dia mmg mnum banyak ,lapar tu biasa la budak baru nk mmbesar.. nak kenyang smpai mana lagi 😌 Harini cucuk 3 bulan berat ,6.4kg...nk bg besor mana lg anak sy ni, sbb kalau jd apa2 yg susahnya sy dgn suami 😪 Macam mana nk bg dia faham tk boleh lg bg nestum.. dia blm kwin pun.. dia ikut kwn2 je.. kalau tk dgr ckp dia nt takut dia ungkit pulak contoh "Aa tula dah kata sebelum ni, taknak dengar..bagi dia nestum tu" .. Sekian luahan hati ibu.. lenguh tgn ibu dukung sambil bratur kat klinik seri kembangan td..

3 bulan bagi nestum
41 Balas

Maaf ye saya kata . Kalau sis bagi ank mkn dlm usia tk ckup bulan dan bila trjadi apapa pada ank . Dctr tk akn tgguh apapa sbb sblm branak dan sblm ank nak mkn pun dctr ada kata dan tulis dlm buku pink kita bayi bole mkn hnya usia 6bulan@keatas .. Jika klu ank mkn tk ckup buln baru dctr tk tgguh laa mksd sy. Dan kmngkin kita pun kena penjara sbb atas ke cuaian kita.. Bayi bkn stkt tk blh mkn nestum sis minum air putih pun tk blh sis. Klu skit mnum ubt pun tk blh bagi dgn air putih kena bagi dgn susu shja . Apa yg sy ckp ni atas pngmalmn sy .. Sbb sy dh nk msuk 2 ank. Baby akak pun siht tu ok je . Baby ni klu ngis biasa 1 tk knyng . 2 kembung perut .3 pmpres penuh . 4 nak prhatian kita ibu . Tu je sbnrnya . Tkde istilah bby tk knyng kena bagi nestum sis. Apa pun tunggu ckup usia baby sis br bagi mkn ye . Dgr yg lbih arif ye sis sprti dctr ..

tolong lah.. tolong pertahan kan anak puan. baby paling awal boleh mkn umur 6 bulan. stomach diorg bkn mcm kita.. lapar pun xper.. bagi jer minum susu..if x cukup 3oz tambah kan lagi.. tapi tolong lah jgn sekali2 bg mkn sblm umur 6 bulan.. kesian baby puan nanti. kalau sakit ker apa xder nyer org lain yg susah melainkan puan n suami nanti. makcik puan nak cakap aper pun cakap lah. biar jer.. hati kena kental puan. org nak ckp kita x nak dgr ker apa xper. anak kita.. kita tau mcm mana kan. nasihat yg baik kita dgr.. kita ikut. yg merapu2 nie buat bodo jer.

Assalamualaikum semua, kalau ada yg perasan komen sy ni ,sy ibu yg tanya soalan trsebut.. baby boy ni anak saya..Ahmad hakim.. maaf sy tk sempat nak reply satu2.. Alhamdulillah sy dah pindah dan anak sy dah masuk 9 bulan sekarang.. mmg sy tegas smpai 6 bulan baru bg dia makan.. walaupun mkcik sy ada perli2 dgn nenek sy pun asyik suruh bg biskut masa tu , sy diam saja.. sy mmg jnis hati kental peduli la nk ckp apa pon😆 sbb tu anak sy.. terima kasih smua bg nasihat dan teguran.. sy trima semua nya dgn hati terbuka 🥰 😘 Terima kasih❤️

3y ago

Alhamdulillah. Tahniah sis. Kita x ikut, tak bermakna kita nak derhaka. Tp apapun anak tu amanah buat kita. kena pelihara sebaiknya. Moga ank sis sihat sentiasa 🥰

harap jgn bg nestum org dewasa sbb baby akan memilih makanan bila dh start mkn nt. sbb bila dh bole makan, bby xkn makan bubur atau mknan yg xda perisa. lps tu suka je mkn makanan manis. start tu la anak bole dpt kencing manis dri kecil dn akan obes. dptkan nasihat dri doktor. blm lg terlambat. anak buah sy kejadian mcm ni. bila dh umur 13thn,sgt memilih makan smpai kurus kering, underweight dn suka minum manis. kurus2 anak, jgn fikir xde kencing manis ya. apatah lg anak yg ada obes.

Kesian usus anak sis. Lagipun nestum adalah process food, tak bagus.. Cakap baik baik dengan makcik sis.. Ke nak tunggu anak sakit di kemudian hari baru kita nak take action. Sebab proses jangka panjang tau sis.. Bukan amik amik terus kena.. Tapi kalau amik terus kena tu maksudnya kita dapat belajar sesuatu yang usus anak tak ok.. Cuba ya sis cakap bebaik.. Cakap kat makcik, nestum tu makanan yang tak sihat..

Dah debab dah tuuu tak kenyang apa 😂😂 takyah bg sis, kesian usus anak. saya dulu pun masa anak kuning lama, org tua kata bg air masak, air anggur hitam lah apa lah. saya buat bodo je. sbb anak sakit, kita yg derita. orang lepas tangan. biasalah baby boy, kuat menyusu tengah nak membesar. rajin rajinkan buat tummy time tau

Jangan ikut cakap orang yg tak betul walaupun cakap tu dari ibu kita sendiri. Maaf kalau kasar. Tapi anak tu amanah kita. Kesian organ anak sebab belum cukup matang lg utk hadam makanan lain selain susu. Sabar, 6 bulan je. Nanti anak dah boleh makan, dia akan makan seumur hidup.

Comel bby sis..sy pnyer bby pon 1bulan + dah 5kg..tp fully bf ..wat masa ni..tp 3bulan tu xbole bg nestum sis..sakit anak tu nnti..usus dia xmatang lagi utk hadam semua nestum2 tu.. Kita pnat mgndung..sakit beranak kt bby..org jga buat cmtu...xleh la...utk lebih info sis tnya doktr..

jgn ikut kata org...ikut kata sndiri...sbb anak sis bukan anak dye...nnt dye da ad anak dye Akan paham mana satu btul mana stu Salah...jaga anak sis elok2...jgn bg mkn ap2 selagi nurse atau doktor xsuruh...nnt anak sis sakit...sis jugk yg susah...bukan dye...buat xtau Saja...

jgn bagi..anak kita punya bkn dia..rasa tk tahan gi pindah ja la,klu x mampu lg sewa rmh sewa bilik sis,anak kita lbh bernilai dr ugutan atau ungkitan dia..penat letih semasa hamil dn lahirkan blm hilang lagi jgn smpai jadi pape dgn baby encem boy ni,jgn bagi yer