Ibu Blood O, Baby Jaundice?

Hi mummies, klu ibu darah O newborn akan kena jaundice teruk ke? Risau sebab saya darah O+ dan due on feb 2024. Tlg advise cara pemakanan ibu utk elakkan newborn daripada jaundice teruk?

7 Balas

anak sy haritu jaundice sebab husband ngan sy darah o. so baby pun o. tp dr kata takpee dan tak perlu pantang makan pun. yg penting kena kerap susukan baby. bagi baby kencing berak selalu. ikut advise pantang makan ni ada macam macam orang macam macam pantang 😂. kat KK soh sy pantang halia la kunyit la bagai. sampai hospital, Dr kata tak perlu pantang makan sebab nanti susu awk tak banyak.

5mo ago

Husband saya darah B, hopefully baby tak jaundice lama, anyway thank you sis

Saya darah O, anak dua2 mesti prolonged jaundice. Tapi untuk jaga bacaan jaundice tu supaya tak naik. Saya pantang tak makan jamu, tak makan rempah2 blackpper semua tu. Saya cuma makan ikan bakar tanpa perapan, nasi kosong dan sup sawi lobak putih je. Jangan cuba petua apa2 ya. Bagi susu je

5mo ago

okay sis, nanti pantang I duduk dgn mertua, takut juga klu baby prolonged jaundice, anyway thank you sis

Bergantung juga,Saya ngan husband sma-sma darah B anak pun jadi B jugak,tapi still ada jaundice gak,tapi xlama sngt,kira 5/6 hari cam tu,yg penting rajin susukan baby,mcm org cakap bagi baby kencing berak banyak

ade je ckp anak kuning sbb pemakanan ibu time mngandung jga.. yg kuat mkn kfc/mcd smua tu mmg ada tendency anak kuning truk.. kata org la..

bgntung jugak rsanya. sbb ank first sya boy kuning kuat jgak smpai tukar darah bby. ank kdua girl. xdak kuning pn.

saya darah O,anak first drah O. jap je kuning. dlm 2 hari turun bacaan. bnykkan bg susu ,xda pantang makanan for me la

5mo ago

hopefully baby I pun tak ada prolonged jaundice... anyway thank you for answering sis

Ya. Jika ibu darah O possibility baby kena jaudince adalah tinggi compared dengan darah lain.

5mo ago

okay, thank you 😊