Salam ibu saya ada pertanyaan

Mommy semua saya nak tanya, saya selama ni cucuk depo untuk perancang. Tapi sekarang saya sudah terlepas tarikh depo selama sebulan lebih. Leka mengurus anak 3 orang. Saya terlupa akan tarikh depo saya yg seterusnya. Baru hari ni tergerak hati nak tengok kat kad perancang saya.. tarikh depo yg sepatutnya bulan 10 yang lalu. Tadi saya tergesa pergi ke klinik..sbb sebulan lebih terlepas appoiment. Esok nurse suruh saya pergi ke poli buat ujian air kencing. Jadi saya nak tahu, ada risiko untuk hamil tak? Ada mommy yg berpengalaman mcm saya. Jangan kecam saya. Saya terlampau penat mental & fizikal sampai terlupa appoiment saya tu.

4 Balas

Yes mmg ada possibility untuk pregnant. Sbb tu nurse suruh buat UPT dulu. Kalau negative, boleh proceed cucuk. Kalau pregnant, mmg x boleh cucuk depo dah. Cucuk depo biasanye tempoh 12 minggu, paling lewat pun boleh extra 1 minggu sahaja, 13 minggu. Selepas2 tu mmg kena check UPT dulu . Awak kena set reminder kt telefon nie. Buat sehari awal so senang lah awak ingat. Bg sy benda nie pun penting walau mcm mana busy sekali pun. Tetiba esok kalau test UPT, positive pula, tambah anak lg seorg, tp x bersedia lagi.... Apa2 pun semoga yg baik2 sahaja untuk awak.

5mo ago

thankyou mommy bagi saya kata² semangat..saya baru balik dr klinik tempat saya sini.. nurse cucuk terus tadi.. sebab result negative.. diorang pun ingatkan saya..set kat kalendar handphone jugak. thankyou mommy...

In sha Allah semoga dipermudahkan mommy, jangan stress stress tau. Nanti dekat clinic try tanya nurse boleh tak tukar perancang yang tak perlukan kerap ke clinic macam depo. Cth: iud ke

5mo ago

saya dah balik dari poli.. result negative..pergi klinik tempat saya lepastu nurse cucuk terus..

Yes sis. Still ada possibility utk pregnant

5mo ago

dah check di poli..result saya tadi negative . Dan boleh cucuk terus..

boleh ade kemungkinan

5mo ago

result saya tadi negative.. nurse cucuk terus... bulan 2 tahun depan dtg lagi.. saya ni pelupa.. anak 2 orang rapat.. jarak setahun saja.. appoiment banyakkk sangat. 😞