Lewat ambik pil perancang persoalan perlu tunggu period dulu ke baru boleh ambil depo?

pil perancang habis 28hb Aug dan terlupa appointment Kk 2 hri xda mkn pil, Bila dtg KK untk cucuk depo sbb mmg minta Depo misii yg suru try pil sbb BF tapi nurse cakap saya x boleh cucuk depo sebab dah lewat dari tarikh sepatutnya. Nurse cakap hari tu kena tunggu saya period dulu baru boleh cucuk depo. Masalahnya sekarang period saya tidak turun2 lagi 3 bulan dah, Apa perlu sy buat?

2 Balas

nak amek perancang kalau terlepas mmg kena tgu period dulu. sbb tkut mengandung masa amek depo tu. boleh bahayakan kandungan nnti kalau masa mengandung amek depo. so boleh je buat upt test, tgok positive or negative.

1y ago

ohh bole bgtau mcm tu jg ? tak paya tgu next period?

Kalau masih tak bersama okay je amik depo. Kalau dah bersama kena test pregnancy dulu, kalau tak pregnant baru boleh cucuk depo.

1y ago

baru tau sbb nurse tu suru period turun baru cucuk depo.