Suggest susu formula baby newborn

Hi mommy semua , kita nak tanya susu formula apa yang sesuai untuk baby newborn ? Sebab baby kuat susu dan susu badan tak cukup untuk baby 🥺

6 Balas

Salam sis, Newborn kuat menyusu tu normal. Kdg sampai sejam ke dua jam sekali pun masih normal. Sbb perut baby kecik, susu ibu cepat hadam. Baby kuat menyusu bukan tanda x cukup susu. Tanda cukup susu adalah dgn cara tgk output dia iaitu kencing berak dia. Kalau warna kecing kuning cair, tak pekat, tukar lampin 3-4 kali sehari (Ikut umur) sbnrnya dah cukup susu. Sayang Kalau awak topup formula, lepas tu baby kurang direct feeding. Salah satu cara naik kan supply susu ibu bila baby susu kerap. Bila bg formula, baby mmg kenyang lama Sbb susu formula lambat hadam. Lepas tu susu ibu akan drop Sbb direct feeding punya gap masa makin jauh. Sy suggest awak follow ig kaunselor penyusuan: nadmasrom, nyusoo.offical, bestnyamenyusu dan lain2. Byk ilmu percuma zaman skg dihujung jari. U stay strong mummy 💪🏻

5mo ago

Okay noted thankyou