Suggest susu formula baby newborn

Hi mommy semua , kita nak tanya susu formula apa yang sesuai untuk baby newborn ? Sebab baby kuat susu dan susu badan tak cukup untuk baby 🥺

6 Balas

Salam sis, Newborn kuat menyusu tu normal. Kdg sampai sejam ke dua jam sekali pun masih normal. Sbb perut baby kecik, susu ibu cepat hadam. Baby kuat menyusu bukan tanda x cukup susu. Tanda cukup susu adalah dgn cara tgk output dia iaitu kencing berak dia. Kalau warna kecing kuning cair, tak pekat, tukar lampin 3-4 kali sehari (Ikut umur) sbnrnya dah cukup susu. Sayang Kalau awak topup formula, lepas tu baby kurang direct feeding. Salah satu cara naik kan supply susu ibu bila baby susu kerap. Bila bg formula, baby mmg kenyang lama Sbb susu formula lambat hadam. Lepas tu susu ibu akan drop Sbb direct feeding punya gap masa makin jauh. Sy suggest awak follow ig kaunselor penyusuan: nadmasrom, nyusoo.offical, bestnyamenyusu dan lain2. Byk ilmu percuma zaman skg dihujung jari. U stay strong mummy 💪🏻

4mo ago

Okay noted thankyou

mommy boleh je meriahkan susu badan.. bukan susu badan tak cukup tu.. cuba amalkan makan makanan yang bersup, cth sup ayam, sup sayur dll dan banyakkan minum air masak.. kerapkan penyusuan juga.. cm sy selalu amalkan minum susu campur oat dengan raisin.. kiranya tula milk booster sy.. masa ni la yang terbaik, untuk tambah berat badan dengan tinggi baby. sayang kalau topup formula sebab anak reti breastfeeding. ada ujian mommies lain, terpaksa jadi epmom. ada yang terpaksa topup fomula sebab baby tak reti breastfeeding. insyallah mommy boleh buat. kalau nak topup juga formula, kena try dan error. risau kat baby ada yang kurang sesuai.

4mo ago

Okay thankyou

Hiii dulu i guna dupro. Alhamdulillah serasi dengan baby i. Dupro ada pack trial 300g. Masa awal awal dulu susu i pun sikit, sampai nangis nangis sebab baby sedut kuat tp susu tak berapa nak keluar. Sehari i bg 2 kali susu formula, 2oz setiap penyusuan. Then i df my baby. Df+formula. Dalam dua bulan juga la i struggle untuk fully bf my baby. Alhamdulillah now baby i dah 4bulan, i pun dah fully bf my baby. Banyakkan minum air longan yang kena rebus sendiri tu juga, i beli kat shopee. Yang penting azam untuk fully bg susu kita kat baby tu kena ada. Stay strong mommy!!!

4mo ago

Ohh okay thankyou

kne try n error.. ssuai ngn anak org, x smestinya ssuai ngn anak kte.. bley try pack kcik dlu.. klu sye try brand yg murah dlu bru mhal.. brand yg hrga murah lactogen, dutch baby, dupro..

4mo ago

Ohh okay thankyou

macam mana awak tahu susu badan awak tak cukup utk baby yea?

4mo ago

ni tanda2 berlaku oversupply

kerap df bby x? and ibu ckup mkn dan minum?

4mo ago

normal. mmg demand baby awak setiap 1@2jam sekali