Susu formula untuk newborn

Boleh kongsi tak susu formula untuk baby newborn yang oke dan mampu milik . Sebab rasa nak bersulam susu badan dgn susu formula .

2 Balas

Saya baru balik kelas Antenatal harini untuk new parents, Alhamdulillah 💕 tadi Lactation Consultant tadi ada buat session psal breastfeeding awareness. Utk NB sampai 6bulan sebaiknya fully breastfeed. walaupun BF is an expected challenging journey tp mummy kena try juga bagi baby susu badan. Sbb everytime baby menyusu, dia bagi signal kat badan mummy utk produce more. Kalau makin regular signal badan receive, lagi cepat badan mummy akan regulate utk produce susu. Allah pun cipta susu ibu ni sbg satu formula yg paling istimewa, paing berkhasiat takda tolok tandingan dengan susu formula yg manusia buat. susu ibu pun dapat tlg baby build up immune system untuk fight macam2 penyakit. Maka sebaiknya cuba BF selagi boleh. Apa pun, ada mummies mmg disyorkan by midwife untuk tambah susu formula. Contohnya kalau baby tu lahir premature, dan badan tak ready nak produce susu maka maybe masa baby lahir tu susu belum ada langsung. Maka, hospital selalunya akan syorkan utk siap2kan untuk bawa susu formula sebagai situasi ‘just in case’. Baru2 ni kawan2 saya yg baru lahirkan anak cakap hospital yg diorang pegi pakai brand Similac sbb katanya tu paling dekat resemble dengan susu ibu, Wallahualam. Jadi, sebelum buat keputusan, mummy cuba sebaik yg mungkin untuk breastfeed sepenuhnya. Dan yg penting minta advice dari midwife atau lactation consultant, jgn sendiri2 buat keputusan sbb terikut influence kawan2/family/social media ☺️ Eh tiba2 terpanjang pulak share🤭 minta maaf, harap tak tersinggung dgn perkongsian ni. Selamat berjuang, para BF mummies! 💪🏼

4mo ago

very useful info sis, thank you for sharing

tbh klu blh jgn bersulam. skrg fm bukan murah..and kena try and error..klu bby xblh terima awk dh bazir kos kat situ. bila dh bersulam bby sng nipple confuse, bila bby nipple confuse dan xnk direct feed, ibu akn stress. so why not elakkan dulu pkara2 ni