Air Selusuh ?

Assalammualaikum ibu²,saya nak tanya pendapat dan pengalaman.Perlu ke air selusuh ?? Saya hujung minggu ini kena serah diri 38week GDM on metformin ,skrg 37week 3days. Tanda² nak bersalin memang tak ada langsung .Kalau tak ada mmg redha la untuk di Induce 😥. Nak dijadikan cerita mil dah sediakan air selusuh minggu lepas suruh minum.Jadi saya tak minum² pun sampai sekarang, sebab macam2 saya baca banyak yg kata jangan salah 1 sebab ada kata kontraction je kuat nanti janlan tak buka²,Macam2 la yg saya baca di club ibu mengandung dekat FB. Tapi bila asben dgn mil tanya .saya cakap dah minum pun 😅nanti bila cakap alasan macam tu sebab taknak minum saya ďipersalahkan 🤗🤣 masih was² ragu² .pening semua ada. #firstbaby #firstmom #seriusnanya #ingintahu #pleasehelp

14 Balas

air selusuh tu bagi sya mmg menyakitkan je sis..pengalaman masa anak pertama,bukaan 4cm ibu sya paksa sya mnum air tu . lepas minum trus jdi sakit yg saya tak mampu tahan mngelupar..lepas tu masa dlm labourroom nurse tnya klau ada mnum air tu,sya ckp ada sbb first time jdinya lurus bendul bagi thu jujur🤣..habis sya kena bebel dgn nurse n doktor...doktor pun ckp mnum air tu buat kita yg nak brsalin rasa sakit tramat tpi bukaan lmbat buka n bole buat baby stress juga dlm perut tu ..sebelum sya kuar labourroom doktor sempat pesan next time jgn mnum air tu lagi🤣...skrg sya mnunggu hari utk ank 2nd,ibu sya dah sebut psal air tu sya "iya" kan je tpi dlm hati mmg tak nak mnum air tu,cukup la pengalaman msa anak first sya tu🤭..suami sya pun pesan kat sya klau kena bgi ambil je tpi jgn mnum🤣🤣

pnglaman sy la..mnyesal seumur idup g mnum air selusuh.ikut ckp mil..masa 1cm mnum..mcm nk tercabut nyawe sakit..tp jln slow sgt buke.tb2 badan sy jd demam..nadi sy n bb jd laju.misi tye sy ada mkn or mnum ape2 ke.klau dieorg Tau mmg kne btul2 marah.lepas pd tu serik x mnum lngsung ank seterusnya..baik progress natural y x mendesak Dari y mendesak

1y ago

x perlu lngsung sebenarnya..lg ok bukaan natural.ramak sgt sy dengar y jd x ok..jln x buke tp sakit y over

just sharing, pengalaman anak sulung sy minum air zam² niat nak mudah bersalin..sebab tak tahu pulak tak digalakkan minum masa belum sakit.. bila dah sakit tu allahh memang macam nak putus nyawa dahh jalan tak bukak.. contraction kuat..seeloknya elakkan la sebelum rasa sakit tu.. In shaa Allahh semoga dipermudahkan semuaa urusan bersalin nanti.. amin...

1y ago

yeke sis.aduhai.. hm baik sis .noted !.t .kasih sharing !!

sis macam saye.. nurse cakap kalau tak bersalin jugak kena serah diri skrg dh 38 weeks dh.. pun tertanye2 bole ke minum air selusuh yela sbb makcik dn mak sye swuh minum, jd was2..ni frst time sye prgnt jd xtau pape.. due date pn dh dkt 6/9 moga tak lebih hari la.. kalau x kena serah diri hmm

Tak perlu sis. Seumur hidup saya, tak pernah dengar air selusuh ni. Masuk komuniti TAP ni baru tahu kewujudan air selusuh ni. Even my gynae dah pesan awal2, jangan mudah terpengaruh dengan supplement overclaim dan tips2 yang tiada manfaat. Apa2 rujuk doktor terus.

1y ago

Not sure sis sebab my family tak pernah pun sebut2 air selusuh. Dari tok saya sampai la cousin2 saya and saya sendiri, kitorang takde pulak di perkenalkan dengan air selusuh ni. Yang pasti air selusuh ni tak sama macam air zam zam. Jauh sekali nak di samakan. Air zam zam bukan air doa2.

sy xmnum pon sis mse ank no1& no2 mnum jgk sbb dduk dgn mertua,tp ya Allah sakit dia tu mcm bganda je rsenye contraction dia lain mcm..alhamdulillah mse no3 dh dduk umh sndiri mmg xmnum hnye bnykkn brsama dgn suami je Alhamdulillah mudah bsalin..🤗🤗

sy dah 37w6d....dapat jugak air selusuh.....tp setiap hari sy tyang dlm gelas....pasty buang kat singki.... buat2 macam air tu dah sikit sbb minum...padahal tak minum ....😂😂😂😂😂😂😂bukan nk bohong ...tp untuk kebaikan diri sendri

1y ago

wah esuk 38week dah . ya saya pun sama .asben kerja ...tapi air dalam botol dia balik keje mesti kena berkurangan ,ha baru dia caya kita minum hahaha .saya sebelum post ni simpan dalam botol kosong supaya napak air tu berkurangan ..sbb nak minta pandangan dalm ni.last2 ni dah dapat pandangan terus buang cepat2 la..

jgn sis betul tu saya banyak dengar story kawan jugak minum then merana menahan sbb jalan tak bukak . ramai yg pesan dkt saya bila dah start ada bukaan minum or mkn nenas . nk bg cepatkan lg bukaan .

1y ago

tula ramai pengalaman cakap macam ni..huh lega..tula naluri saya pun kuat kata jgn minum ..tq tau sis

Air selusuh tu klau nk minum pun bila dh bebetul sakit sis. Tu yg sy tau la. Klau x sakit pastu minum, nt mmg akn sakit tapi jalan tu x bkk.

1y ago

Ye seeloknya minum waktu tgh sakit. Sy dlu first preggy cek jalan 2cm, duk sakit2 gtu je pastu sy minum air selusuh yg suami buat, jalan terus buka 6cm. Apa2 pun pndangn dan situasi org lain2. Bgi sy xsalah pun nk minum cuma klu xsakit lagi tu better jgn minum 😁

Jgn mnum sis..xprlu...nnti nurse marah,nurse da psn awal msa dlm ward,jgn mnum..sbb nnti mnum, sakit je lebih..jln xbuke2..

1y ago

Welcome🥰🥰