hi mommy semua .. boleh bagi tips tak untuk hilang kan batuk slain dari ubat batuk yng doctors bagi .. satu botol ubat batuk dah abis .. Tp masih jugak batuk .. kekadang perut pun sakit sebab batuk tak henti²

hi mommy semua .. boleh bagi tips tak untuk hilang kan batuk slain dari ubat batuk yng doctors bagi .. satu botol ubat batuk dah abis .. Tp masih jugak batuk .. kekadang perut pun sakit sebab batuk tak henti² .. kesian bby dalam terbawa² batuk ??

28 Balas

Masa sya demam dlu i was 6months+ Sya batuk2 pg klinik tggu lg a week tak hilang jga.. last2 sya pg emergncy d hsptal tmpt sya bersalin gleneagles.. Dr yg attend sya call Dr tmpt sya brklinik dan dia sarankan ubat2 yg ngam utk sya sbb history pregnancy sya ada dekat dia so senang.. Doesnt costs u that much jga.. Lepastu balik dri gleneagles.. 4hri lepastu sya baik spnuhnya.. 😌 Sya skg klu sakit apa2 terus pg hospital pg emrgncy hospital swasta ya bukan kjaan.. Alhamdulillah so far smua okay.. 😊

Minum madu + air suam + perahan limau kapas/lemon 2-3 kali sehari ; boleh campur sedikit garam. Sepanjang hari kena banyakkan minum air suam,elakkan minuman sejuk (berais). Boleh juga guna teknik kumur air larutan garam. 😊

Saya mau share ja la..petua orang dulu².. Minum air asam jawa.. Sya dr pregnant 7 bulan smpai bepantang batuk ja memanjang...dah minum air asam jawa, alhamdulillah, ok da... Sambil tu, ambil oren sunqick tu tiap hari...

sama.batuk dr musim jerebu lg.dh byk mnum air masak.hrap2 petua yg mummy2 bg berguna utk kita.sbb klo bleh next check up xnk btuk2 dh..tkut bjgkit plak kt klinik tu dgn mummy n baby2 yg dtg check up.

Minum air campur biji selasih... Mase mengandung anak pertama, saya batuk sampai terkencing... Nurse yg bagi tips ni.... Minum suam xkira la ngan sirap @ air ape pun...

minum air sejuk (bukan letak ais) tambah madu atau perah limau kasturi + madu... de kurang sket... kekadang batuk ni yg jenis 100 hari tu..nnt elok sendiri....

Minum jus nenas yg di blend sendiri...nenas sebiji tu buang kulit saja...bhgn yg keras tgh tu dan mata dia yg tajam2 tu diblend skali..tapis..minum..

5y ago

Sy pon buat cmni , Alhamdulillah , batuk lega

Saya pun macam tu dulu.. Sebulan lebih batuk.. Sampai letih dah.. Saya try prospan.. Dengan spirulina cosway.. Lepas tu alhmdulilh.. Kurg dah batuk..

Makan aiskrim vanilla😋 tngk org lah jugak kot. Tp sy kalau batukk mmg akn makan aiskrim vanilla. Alhamdulillah esok tu elok. Cubalah

I've been there. Sebulan batuk.. Sis cuba berkumur sampai ke tekak tu, and cuba jugak mnm kicap 1sudu perah limau nipis sebijik