perlu ke breast pump untuk suri rumah?

Mommy, perlu ke breast pump utk suri rumah. And share sikit sebaikan dia.

21 Balas
 profile icon
Tulis jawapan
VIP Member

Sy housewife sy rasa perlu sebab nanti sampai satu tahap baby akan ade phase kuat/kurang menyusu time tu ade situasi breast melecet luka berdarah sampai nak bagi baby pon pedih. Sampai sapu krim ke guna nipple shield pon xmembantu sangat. Time tu kena pam bgi ajr botol. . Phase kurang menyusu pon ade time tu tak kan nak marmet susu buang.. sayang susu. Paling kurang pon kena ade milk collector/portable silicone tu. Murah je rm10 pon ade. Klo nak beli pump, search lazada ke shoppee ade brand yg murah.. .

Baca lagi

Hrtu sy ada consult dgn nurse tentang isu ni sis.. Dia kte tengok dlu keadaan awk seminggu dua after deliver. If xde problems pd baby or pd breast (x bengkak) dia kte better bg direct. Tp kalo dh kerap bg pd baby susu still byk sampai bengkak2 brulah guna breastpump. Tp tu just teori yg sy dpt.. Sbb sy pregnant ank 1st sy pun xde experience so kena consider jugak pandangan ibu2 yg lain.. 😉

Baca lagi

Bagi saya perlu. Saya pun pam. In case nak keluar rumah skjp ke, kalau baby meragam, nnt kelam kabut nak cari tempat untuk menyusu. Sblum keluar pam dulu. Lg satu, makin banyak pam, makin banyak susu terhasil. Kawan saya slps pantang, hanya df je, tahu2 air susu dah takde. Kesian baby. Terpaksa dah dia beli susu formula. 😉

Baca lagi
VIP Member

Awak belinya bila rasa perlu sahaja. Bila susu badan awak banyak ketika tu, suruh husband beli di farmasi. Beli murah pon boleh sebab breast pump xkerap guna. Saya guna masa susu badan terlalu banyak sampai bengkak dan ketika anak tumbuh gigi sebab dia xnak minum susu badan. Jadi terpaksa bagi botol atau suap guna sudu.

Baca lagi

perlu sgt sis... sy suri spnuh msa,msa pantang sy guna auto pump.. bila nk g jln2 sush la nk bwak.. jb bli plak manual.. senang nk g jln2.. dlm keta pn snng nk pump.. tmbhn plak g umh sdra yg xde blik tetamu.. boleh bg ssu yg dh pump..

Bgi sy.. Mmg perlu juga sis.. Sbab bila klr/cekup baby.. Blh la pump sedia.. Jgn x la m'yusu public.. Lgipn klau susu ibu byk..kdg baby x dpt kjar.. Susu ibu m'gembang.. Blh la pump klr.. Ni p'glmn dri ibu2x skliling sy..☺️

VIP Member

Apa yg mak and kakak2 ipar saya suggest, kalau suri rumah takperlu pun breast pump sbb kita boleh direct breastfeed. Tp kena standby yg manual just in case baby kena admit sbb kuning ke. Tu jelah yg saya tahu 😁

Perlu sgt2. 1st bby sy tk beli. Sekali susu meriah. Anak da kenyang pun brest ada susu byk. Pump manual pun tk menjadi sbb brest da bengkak. So nasihat sy beli la utk elak demam n bengkak smpi ketiak.

Dlu anak sya direct breastfeed je tp payah nak tggal asik mngempeng je dn melekat dgn sya smpi kdg dgn suami pon tk nak,so lg bgus ade breastpump tuk jaga2 je klu kluar tk jmpa tmpt tuk mnyusui

Sy peknen ank ke 4 skrg..x pnh guna breast pump.kn suri rumah sepenuh masa..sy rse x perlu kut dan x de keperluan tuk berjauhan ngn ank kecik.terpulang la pada masing2..