Luka jahitan

Hi mommy, nak tnya normal luka jahitan bahagian luar nmpk mcm dh sembuh n kering tapi masih terasa pedih seperti melecet di bahagian dlm & kadang2 terasa gatal2.. harini dah 36hari berpantang..

2 Balas

Mungkin sebab banyak bergerak dan fast motion/ angkat berat. Atau banyak makan bergula/ tinggi karbohidrat sbb bakteria suka gula dan lambat pemulihan luka. Ambil banyak sumber protein untuk pemulihan luka dgn baik. Ambil juga vitamin C yg cukup untuk bantu pemulihan. Minum air kosong secukupnya, slow walk di luar untuk dapatkan Vitamin D drpd cahaya matahari pagi.

Normal luka luaran dah nampak sembuh,tapi dalaman makan masa nak sembuh sepenuhnya.