luka jahitan terasa gatal

Hi mommies, nak bertanya. sekarang saya berpantang pada hari ke 19 dan bersalin secara normal. Normal ke tempat jahitan tu terasa gatal? mungkin ke gatal pada jahitan tu juga tanda nak sembuh? setakat ni tempat jahitan tiada rasa sakit dan bengkak

2 Balas

hai.. kita sama sama berpantang hari ke 19.. heheheh.. lepas bersalin hari tu.. nurse dan doktor pesan lap slow2 guna tisu yang lembab/ basah sikit.. mak saya ajar.. lap dari tempat kencing ke belakang (tempat dubur) bukan sebaliknya... pastu bahagian kanan (dari tempat ke kencing ) dan lap ke bawah (tempat dubur) sebelah Kiri pun sama gak...buat tiap kali lepas kencing/ besar... satu lagi... kerapkan tukar Pad... setakat ni saya buat alhamdulillah dah kurang ... oh ya.. saya ada tanya nurse tempat jahitan tu memang akan sakit ke... nurse kk kata kalau lepas 2 minggu masih sakit yg sangat sangat sakit.. itu lebih baik pergi check

Doc sarankan rendam faraj dgn air suam cmpur garam dan asam keping.. Buat sith bath (gitulah sebutnya) nk letak biji manjakani pn boleh.. Nk letak daun sireh pn ok.. Suam2 nnt lama2 hilang gatal tu.. Yg pasti lepas dr tu lap dgn tuala kering n bersih elok2.. Sy lepas lap terus pi basuh tuala tu, sy pakai tuala good morning.. So selama ni xpnh kene nanah or jahitan terbuka ke ape.. Alhamdulillah..