termarah baby 2bulan

hi mommy, nak tanya ada ke yang macam saya.. kadang2 bila baby buat perangai, kita termarah dia.. saya first baby, mungkin tak terbiasa dengan keadaan.. tapi bila dia dah tidur, kita menangis, sedih pulak rasa dengan perbuatan sendiri😭😭 saya selalu doa banyak2 supaya Allah bagi kekuatan untuk hadap membesarkan baby.. boleh tak share pengalaman mommy dengan first baby😢

3 Balas

masa baru lepas beranak, lepas husband dah start kerja dalam minggu ke2, saya stay kat rumah berdua je dgn baby. saya berpantang sendiri walaupun ftm. time tu agak stress bila baby menangis. lagipun badan pon penat sbb baru beranak. saya x marah baby tapi sgt2 HAMPIR utk marah baby. pernah je nangis sama2 dgn baby sbb stress + rasa saya mak yg x bagus. then saya pahamkan yg baby ni bahasa dia menangis je utk nak bgtau apa yg x ok, bila dia lapar, x selesa. dia x pandai nak bgtau cara lain. then lepas saya hadam benda tu baru saya lebih bertenang jaga baby. saya paham perasaan nak marah baby but at the same time, kita kena sabar. plus baby tu ada kita je utk dia. inshaallah lepas ni akan lebih mudah. kalau baby nangis and rasa dah x tahan sangat, biar kan je dulu baby tu menangis sekejap.

normal je sis. sometimes kite penat sgt, anak pulak meragam, so mmg akan termarah anak. rata2 mommy pernah je termarah kan anak tu. nasihat sye, kalau rasa xboleh handle dh, mntk tlg org lain handle kan dulu kejap. whatsapp husband cpt2 suruh amek halfday balik handle anak. ckp awk dh terlampau penat and xboleh handle. and die kne ready utk balik, xboleh ada alasan lagi dh. sbb anything boleh berlaku bila awk terlalu penat and anak pulak x boleh handle time tu. sye ckp sbb sye pernah lalui benda tu. bila anak dh mula meragam menangis sampai 2jam non stop, mmg rasa nak baling je anak dkt dinding bagi stop nangis. and sye pernah tumbuk dinding sbb anak meragam nonstop dri ptg sampai ke isyak. so time2 mcm nii mmg wajib ada bantuan org lain utk handle anak.

1y ago

betul2. jangan malu to get help. mother's mental and physical health pon sgt penting utk keselamatan baby.

Allahu.. igtkan sy je yg alami benda ni. Huu thank you for sharing sis.. betul kadang tu sy handuh kepala sendiri sbb sy sakit kepala tak ckup tidur. Anak asyk nangis tak tentu masa. Orang duk kata bila baby tdo kita pun kena tidur. Baru tenang nak jaga anak. Sy rasa tu statement paling bodoh. Bila baby tidur itu lah time nak settle kerja rumah. Nak makan, nak mandi, etc. kadang makan pun gelojoh laju2 makan sebab anak unpredictable kejap2 menangis. Kadang sy biar je anak nangis. Lepas seminit dua bila sy dah mentally ready baru sy pujuk dia balik. Orang asyik compare dgn makcik2 dlu anak 7-8 orang blh besarkan anak sndr

1y ago

ye weh. yg paling parah dia nangis kaw kaw masa tgh kita buang air besar. adoii haha.