Makanan baby

Hi mommy mommy sekalian, saya ingin cerita tntang kerisauan saya tentang anak saya yg baru nak masuk usia 7 bulan, tntang makanan dia, masa mula makan dia memang tolak segala makan.. dh keep offer bubur plain campur ayam campur lobak semua.. dh buat mcm mcm sme jugak. Dia tetap tk nk makan kalau makan pun sesuap dua tu pun di paksa. Saya pon beri dia buah seperti pisang dlm food feeder, dia nampaknya ok dan menambah nambah, dia suka buah agaknya. Then adalah saya try bagi nestum cerelac kan, dia ok pulak. Dia nak makan siap habis satu mangkuk, tapi pada masa yang sama saya sangat risau jika dia tak makan realfood seperti bubur nasi, sayur, ayam seperti itu. Dh cuba bagi, dia mengamuk ngamuk. Sekarang saya cuma bagi dia cerelac nestum je sbb itu dia tak tolak. Cuma saya bagi 2 kali sehari plus snacking wktu petang ialah buah buahan. Soalan saya, tak pe ke dia mahu makan cerelac nestum sahaja? Saya risau. Saya cuba beri dia bubur kosong, mcm mcm letak sayur, ayam dan sebagainya tapi dia tetap tak mahu, tolak. Saya takut klu ada effect makan cerelac hri hri. #pleasehelp #bantusharing #firstbaby

2 Balas

hi sis.. sye share pngalamn ank sye ye skg da 10 bln.. dr 6-8bln, sye bg baby mkn bubur+protein+syur.. hbes smangkuk.. tbe2 msuk 9 bln trus x nak lgsg.. sye da buat mcm2 finger food, ubah tekstur tetap x nak.. last option nestum n yes dye stat mkn.. buat bubur sum2 + buah, oat + buah mkn.. my aim skg nk bg anak mkn je sbb memg jelas berat da susut.. but slowly sye bg jgak nsi+ lauk.. mkn la 2-3 suap.. buts that more than enough for me.. sbb anak penah x mkn lgsg.. so sye paham ape yg sis rsaukn.. but its ok.. slowly sis.. pkenalkn blek real food kt anak.. mkn mse sikit tp xpe.. its a journey..

7mo ago

thanks mommy sbb risau sgt² bila dia reject real food and accept nestum.. rasa mcm terkejut jgk.. sebersalah xbgi real food, tpi tu la anak plk xnk mkn la, meronta ronta la.. xnk la paksa dia sbb dia xsuka kn.. tulah bila bagi nestum, dia ok pulak. risau sbb slalu bgi dia nestum, pde mse yg sama sy mmng keep offer realfood..

nestum cerelac ni manis awak. sebab tu baby suka. sama mcm awak bg buah dkt baby. tp manis buah xpe. awak dah cuba makanan bertumis dkt baby? ada cuba bg finger food dkt baby x? ada letak penambah perisa sendiri tak dlm bubur mcm mirepoix, cfs, beef stock, tomato paste?

7mo ago

boleh cuba dah letak mirepoix/chicken feet stock/tomato paste kt masakan baby. kalau sekadar bubur + ayam + sawi mmg kadang baby tolak sbb takda rasa yg 'menaikkan selera' dia. cuba la letak penambah perasa tu. confirmed menambah. mcm sy harini buat, nasi + chicken feet stock + ayam + pakchoy + tofu. time masak je bau sup ayam dah. time nk makan sy tambah evoo + serbuk ayam homemade. mmg baby sy tiap kali makan licin mangkuk. kalau boleh kena rajin & kerap offer real food. kalau dia dah biasa dgn cerelac yg lengkap manis masin tu risau dia tolak dah bubur biasa ni. baru nk masuk 7 bulan, sempat lg. deria rasa baby 100x ganda lebih sensitif dari kita dewasa ni. mommy kena rajin sikit & sabar je yee.