Anak tak suka makan puri

Hi nak tanya ibu² dalam ni, ada tak anak korang yang tk suka makan puri, makanan yang dimasak dan diblend halus?? anak sy bila sy bagi bubur campur sayur dan ayam yang diblend dia tak nak makan.. tapi bila tengok mama papa dia makan nasi muka dia macam nak je.. so try la bagi nasi yg dilumat dalam mulut mama ni haa ambik kau satu senduk boleh habis kat dia sorang 🤣 lepastu kalau papa dia tengah makan roti dia nak jugak.. try laa bagi secubit laju je makan. Bila buat² nak suap dia bukan main besar dia bkk mulut 😂 Tak apa ke bagi dia makan roti??? try bagi nestum sikit dia tak makan sangat. Mama dia ni dah buntu dah macam² resepi dah bagi semua macam tk kena dengan selera dia tapi bila bagi nasi kosong yg kena lumat dgn mulut mama dia je dia nak makan... 🥴 Najis dia so far ok je xde mslh..

8 Balas

Umur berapa awak? Anak saya masuk 8 bulan tak suka makan puree walaupun takde gigi. Anak lebih suka semi-mashed texture. Awak buat la nasi lembik untuk anak. Maksudnya tanak nasi lebihkan air. Jangan masak ikut tekstur orang dewasa. Pastu pairing kan dengan lauk harian. Bezanya tiada gula/garam tambahan. Macam saya selalu buat creamy butter seabass. Mungkin boleh jadi idea untuk awak. Hehe nak lebih info awak follow happybabyfoodmalaysia.

12mo ago

Sama-sama 🤗

anak sy pn mse start mkn 6bulan hri tu xsuka sgt dgn mknn yg diblend..bila sy try buat bubur pstu suap mcm tu sje tnpa blend, die mkn bkn main lg berselera..kita pulak yg bimbang mse mula2 tu,kot die lekat ke ape kn🤭..tp die kenyang pn lebih lme mkn mknn yg x blend walaupun sukatannya sama..

dah boleh beli mash bowl cmni sis. jgn la yg mama nya kunyah² bg kat baby.. cian dia 😂😂 lagi elok anak tak suka textur halus.. senang keje xpayah blend². baby walaupun xde gigi dia boleh je kunyah guna gusi cm org tua tu 🤭 eh btw sis, roti bkn ke ada garam/gula?

12mo ago

haa nnti sy beli.. tk tau plk alat cmni wujud 🤣🤣 maklumlah first mom ni hihi terima kasih ❤️

umur anak berapa? tak kisah jenis tekstur apapun yg anak suka janji anak suka makan ikutkan je. buat blw boleh search cara dia. kalau anak saya 7 bulan dia suka pure , dia tak suka tekstur yang dilenyek nanti buat muka geli 😂

12mo ago

baru masuk 8 bulan.. awal² dulu je dia suka puri lepastu pandang pun tak nak 🤣🤣

ank sy 9bulan dh mkn ns. sy masak ns bg lembut sikit, bukan lembik. waktu dia 7bulan sy lenyek nasi dia pn tk suka mkn bubur yg di blend. jd sy lenyek2kan nasi haa byk dia mkn. sayur2 masak mcm biasa dan lenyek2kan skli nasi tu.

12mo ago

baikk nnti sy cuba.. terima kasiihhh ❤️

klau blh jgn bg mknn y dah di kunyah dlm mulut kita bg kt bb.klau ank awk suka nsi y hancur camtu awk blh masak dgn tekstur mcm tu lepas ni

12mo ago

ye tak boleh. betapa byk kuman dlm mulut kita ni kan. kalau anak suka nasi lenyek tu, lenyek lah. bukan sis kunyah & bg dia😅

Okay je kalau dah 8 bulan. As long najis okay, minum okay.

buat blw sis. byk ler die mkn nnti tu.

12mo ago

yer. blw ni bagi anak mkn sendiri. tapii mommy sblm buat blw kena pastikan ada ilmu penuh didada dulu. kena tau beza gag dgn choking. and kena tau jugak cara2 nak redha kan anak yg tercekik. kena tau cpr dan sebagainya dulu. part yg nii yg saya kata kena penuhkan ilmu didada dulu. lps tu kena tau potongan finger food yg selamat utk baby.