Bayi tak nak makan liquid

Bayi saya dah 7 bulan. Dari start dia mkn, dia tak nak mkn makanan liquid mcm bubur, puri ,even nestum. Kalau suap tu mesti dia akn uwek2 mcm nak muntah tu. Tapi kalau saya bagi finger food @ buah letak dlm feeder tu dia suka. Tak pe ke macam tu ya? Macam mana cara nak bagi dia makan ya

5 Balas

tu bukan nak muntah sis. tu gag reflex. kalau boleh terus stop nestum ye. bagi real food tanpa garam gula. kalau dalam buku checkup anak pun ada maklumkan tak perlu garam dalam makanan. ok je kalau baby terima finger food tapi complete kan dengan carbo, fiber, protien.

mayb dia dh rasa sedap manis buah tu kut tu taknak layan dh bubur puri smua tu. patut buah perkenalkan lewat skit. mcm ank sy la excited bg buah dlm feeder las2 jadi picky eater x suka mana bubur or puri. smpai skrg bergaduh nak abiskan makanan. huuu

klaw mcm ank sy dy xsuka yg berair..contoh bubur nasi tu sy kena pastikan dy betul2 pekat xde air..bru dy mkn..smua mknan anak sy kena yg xberair..biskut yg rendam air pun dy xsuka..kena celup bgi biskut tu lembut sikit je bru dy mkn..

mungkin dia gatal gusi nak gigit2 sebab tu suka gigit buah dlm feeder tu. 7 bulan da bleh tukar tekstur kasar sikit, bleh mkn bubur nasi yg berbutir2 mcm pasir, jadi dia bleh gigit2 nasi tu.

mommy boleh cuba izzly food utk baby..boleh wasap sy www.wasap.my/60129876070/izzly