Soal nikah

Hello mommy mommy sekalian boleh bagi pendapat tak skrg usia kandungan 7 bulan tapi tak pernah di ketahui family dan semalam baru bagitau , mmg niat nak kahwin tapi sebelum ni si lelaki pernah bagitau buang je bayi tapi saya taknak and trus je simpan then bila dh family tahu family taknak lelaki tu tanggung padahal lelaki mmg nak tanggung , bagi pendapat mother mother please bagitau apa pendapat korg , nak kahwin ataupun just be a single mother ? help me

8 Balas

X boleh nikah sbb kandungan dah lebih 6 bulan ..kena tunggu baby lahir ..lepas pantang nikah laa jika itu yang terbaik.. apa2 pun buat keputusan yang terbaik dan minta allah tunjukkan jalan.. salah sekali dalam hidup jadikan pengajaran jangan ulang kesalahan yang sama in sya allah.. soal sayang dan cinta pada si lelaki.. jika awak nampak masa depan awak jika kawin dngan dia .. just go on .. jika sebaliknya masih ragu2..jangan terburu2 nak nikah ... ambik masa fikir yang terbaik untuk awak dan anak awak.. awak kena fikir untuk anak sekali sbb bila dah kawin semuanya akan berubah .. fikir apa yang terbaik .. jadi single mother pun x salah aslkan awak dapat beri didikkan yang terbaik buat anak awak.. smoga yang baik2 sahaja untuk awak allah berikan

4y ago

boleh nikah laaaa. ikot mazhab shafie. cuma ank dinasabkan kpd ibu. xboleh berbin/ binti bpa kandung.

Sama kes kita .. skrng sy pn dh 7 bln .. n pd mulany lelaki tu suruh buang tp sy simpan .. sy x sekejam tu nk gugurkn .. bia la sy tanggung sorng2 .. sy bgitau family masa kandungn 3 bln .. n family kita sama x ksi lelaki tu kawen dgn sy .. even lelaki tu last2 nk bertanggungjwb .. n bgi sy better la kawen lps bersalin .. pantang 2 bln then tmbh 1 bln dh boleh kawen .. hope urusan awk dpermudahkn .. 😊

Ank tu ttap drh dging kita.. bab laki tu klau rsa xbole nk trima redha je lah tu mkna laki yg xbaik.. sy yg ada suami hlal pn prngai mcm ape xbaik dye tinggl kn sy pn sy redha lantak dye lah kn jnji ank dlm pert nie drh dging sy..skrg hdup utk ank2 now sy dh sngle mum. Tnggu november akn lahir kn bby ini..

klau ikot kn mmg xbole kahwen sis . klau nk kahwen sah btol2 pon sleps bby kelua . bru bole kahwen . ikot kata ati sis . buat solat tahajud tuk dpt petnjuk sis . klau rse mmg btol brsame lebih baik bincg la dgn keluarga . klau x . x semsti ny jdi single mother tu xbgos . asl kn ad family support .

4y ago

Nikah cmne pn sah.tp anak tu yg tak sah

Kalau laki tu baik, kahwin lah. Awak yg kenal dia. Kalau perangai tak guna baik jangan kahwin. Dok kat bandar la takde siapa ambik kisah single mother ke apa. Yg penting jaga anak elok².

yg penting jangan apa2 kan baby tu.. baby xdosa. nnti dh lahir, u akn fikir baby je.. kalo u mampu, better be a single mother. xtau sbb family u xsuke lelaki tu..

Solat istikharah sis..tanya Allah..