Sembelit

Hi mommy , maaf saya nak tanya . Kandgan saya dh 6 bulan , then skrng stiap kali nk buang air besar mesti seksa sakit tak boleh membuang sampai menangis pun ada . Makanan atau buah apa yang boleh lawaskan air besar ye , selain bnyk minum air ?

24 Balas

mcm sy makan zincofer sembelit ya Amat 🤯🤯🤯 lepastu muntah muntah. Sy ada cakap dgn doct nk beli ubat kat famasi, tanya la dia brand apa okay? dia pulak macam taknak suggest kan. asyik nk dgr cakp dia. skg i pregnnt 7m sakit hati kalau g klinik 😭 semua tak kena. haih dh bgthu ubat tu tak sesuai dgn kita. lembik badn tahu muntah muntah dgn sembelit..

Minum air kosong banyak, banyakkan sayur hijau, susu ibu jangan tinggal, amalkan kurma dan boleh topup dengan minuman probiotik mcm minuman youghurt. Kalau boleh cari yang perisa ori atau less sugar. Minuman probiotik ambil sekali sehari xpe dah. Sy amalkan semua tu stkt ni ok sikit digestion saya sbb dah perit jgk rasa sembelit sebelum ni.

Sy paling takut sembelit....sis kena bnykkn minum air kosong....mkn buah...mkm buah prune bgus lawas...sy ms ank 1st sembelit smpi nangis2 kdng smpi tkut nk membuang...smpi la 8bln sy kena buasir sb tahan berak dan dh luka ms membuang....allahu.....ms tu xtau nk ckp ape dh.....

Sy pon 6bln dah.. Dah 3hr sembelit yg sgt truk.. Smpai nanges2, puncanya sy kurg minum air sbb puasa dan minum air coklat & milo nugget dlm pek tu sbb teringin sgt.. Hr keempat @ pg td dah ok sbb sy try mkn pisang.. Pisang fresh, kek pisang dan pengat pisang..😘

4y ago

Pisang dr awal preggy sy kerap mkn, betik smpai skg sy xbrani mkn.

Makan kismis sis. Selain baik utk naikkan hb, boleh juga hilangkan sembelit. Sy bosan2 memang ngunyah kismis je. Tp sy beli kismis murah je yg ada rasa masam2. Beli yg manis kan xboleh mkn byk pulak. Tp mmg menjadi la bg sy setakat ni lancar je membuang.

4y ago

Baik , nnti saya beli kismis . Thanks 😊

Saya masa pregnant tk sembelit after bersalin terus dpat sembelit😂tu rasanya lagi siksa sebb saya bersalinn czer n tkut nk teran , haaa menngis lah dlm jmban masa tu , dengan berpeluh2nya😂

4y ago

Org kata makan sayur sawi bnyak2 boleh elak sembelit tp saya mkn bnyak2 pun sama tetap sembelit last2 mkn pill phytonatal terus boleh yakk😂

Saya makan ostematrix shaklee je. Alhamdulillah takde sembelit dah, senang membuang. Awk try makan serat ye mcm quaker oat ke n banyakkn minum air masak

Cuba sis mkn buat oren.... Tembikai... Sy alhamdulillah amal mkn buat oren..dgn tembikai mudah membuang.... Selain tu bykkan minum air masak...

Boleh jadi kurang makan makanan berfiber, kurang air putih, terlebih protein atau overdose vitamin. Check dengan Dr kalau tak pasti.

4y ago

Most wc 😊

Kalau g specialist Nnt dia bg ni. Blh dapat kt pharmacy luar lg murah. Byk Minum air and makan makanan yg byk serat. Jgn stress.